Йозеф Менгеле став синонімом смерті, горя і пекла. Більшість кошмарів, приписуваних лікареві, абсолютно достовірні. Різник в білому халаті сотнями відправляв бранців на забій, вважаючи їх лише тваринами.

Менгеле зовсім не виявляв звичок божевільного або психопата, як можна було б припустити.

Він любив особисто відвідувати піддослідних, пригощав найменших шоколадками від "дядька Менгеле", як він просив себе називати. За спогадами тих, що вижили піддослідних, саме це найбільше вражало їх. Те, що він був чемний, а часом і добрий до дітей, що він змушував їх ходити в організований ним дитячий садок, хоча чудово розумів, що значна частина його підопічних загине або буде вмирати від його ж руки.

Популярні новини зараз
Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку
Показати ще

Менгеле вивчав антропологію, спочатку він влаштувався працювати в Інститут спадкової біології та расової гігієни. Там він став асистентом доктора Отмара фон Вершуера, який на той час вже вважався визнаним авторитетом в області генетики, що спеціалізувалися на близнюках, спадкових хворобах і генетичних аномаліях.

Під час другої світової війни в кар'єрі Менгеле стався крутий поворот. Його наставник — Отмар Вершуер став главою Інституту антропології, спадковості і євгеніки кайзера Вільгельма. Незважаючи на назву сам кайзер не мав до нього ніякого відношення. З приходом до влади нацистів, інститут перебудувався на їх расову теорію.

Вершуер запропонував своєму колишньому помічнику послужити на благо німецької науки в концентраційному таборі. У 1942 році нацисти прийняли рішення про переміщення всіх євреїв з окупованих територій в концентраційні табори на території захопленої Польщі.

Оскільки нацисти вже вирішили позбутися від усіх європейських євреїв, нацистські вчені не бачили нічого поганого в тому, щоб поекспериментувати над живими піддослідними, які все одно приречені.

Вершуер переконав асистента, що в таборах відкриваються небачені раніше можливості для здійснення великого наукового прориву. Після цього Менгеле подав заяву головного лікаря Освенцима Едуарду Виртсу про своє бажання служити в таборі. Його клопотання було задоволено, і Менгеле був призначений головним лікарем циганського табору в Освенцімі. Пізніше він став головним лікарем Біркенау.

В обов'язки всіх лікарів табірного комплексу входив огляд партій новоприбулих в'язнів. За підсумками цих оглядів лікарська комісія вирішувала, кому жити, а кому померти.

Головним предметом інтересу Менгеле були близнюки і люди з різними генетичними аномаліями. Момент прибуття нової партії в'язнів був найбільш хвилюючим для Менгеле. Він завжди особисто оглядав які прибули в пошуках незвичностей. Якщо прибували ешелони вночі, він вимагав відразу ж будити його, якщо в партії буде хтось цікавий.

Свої нелюдські досліди Менгеле проводив на в'язнях підзвітного йому концтабору. Серед бранців садиста називали "Янголом смерті".

За 21 місяць роботи в Освенцімі Йозеф особисто відправив на той світ десятки тисяч людей. Що характерно, до кінця життя він так і не розкаявся у своїх злочинах.

Досліди на дітях Йозеф проводив з легкістю, яка жахала навіть його колег. Потвора в людській подобі, чоловік з однаковою легкістю різав собі біфштекс на сніданок і розкривав живих немовлят.

Ним проводилися операції по зміні кольору рогівки — нацист шукав спосіб перетворювати людей з карими і чорними очима в блакитнооких арійців. Також виконувалися моторошні досліди в гінекології, ампутації кінцівок, експерименти зі зниженням температури тіла до екстремальної та зараженням смертельними захворюваннями.

Частина завдань, які ставив перед собою Менгеле, стосувалися приведення людини до стандартів "расової чистоти", а частина була замовленням військових. Німецькій армії потрібні були нові способи порятунку від гіпотермії і перепадів тиску, ефективні антибіотики та інноваційні методи хірургії.

Точну кількість жертв Менгеле неможливо підрахувати. Майже всі документи щодо його експериментів були або знищені самим доктором, або есесівцями, або замовниками досліджень. У будь-якому випадку на совісті Менгеле не тільки жертви експериментів, але й убиті з причини непрацездатності ув'язнені.

Монстр відчув наближення кінця і за 10 днів до звільнення табору радянськими військами втік з табору, відправивши в газові камери своїх останніх піддослідних.

Із собою доктор Менгеле прихопив безцінний архів із записами, фотографіями і щоденниками спостережень. Вирушивши назустріч союзникам, Менгеле здався в полон американцям, після чого його сліди на довгі роки губляться.

З 1945 по 1949 рік Менгеле ховався в Баварії, а потім, знайшовши момент, втік до Аргентини. Колесячи по Латинській Америці, "Янгол смерті" переховувався від мисливцями за його головою агентів Моссада майже 35 років.

В останні роки здоров'я Менгеле похитнулося. Він страждав від гіпертонії, а за кілька років до смерті у нього стався інсульт. 7 лютого 1979 року під час купання в океані у нього стався другий інсульт, і він потонув буквально в декількох метрах від берега.

Нагадаємо, хімічна атака в 1943 році підказала, чим лікувати рак.

Як повідомляв портал "Знай.uа", знайдений той самий, "прощальний" документ Гітлера.

Також "Знай.uа" писав, як психологічні эксперименти перетворювали людей на садистів.