Скандал, який стався в 1799 році, коли Анна Федорівна, дружина спадкоємця престолу Костянтина Павловича Романова, втекла від чоловіка, обурив всю імператорську родину. Велика княгиня посміла залишити царственого чоловіка і повернулася на батьківщину, в Німеччину.

Вся ця історія пішла "не так" від самого початку. Костянтин, другий син Павла I, одружуватися не хотів. Цесаревичу ледь виповнилося 16 років, він марив про славні баталії і гучні перемоги, а замість цього, за наполяганням бабки, Катерини Великої, повинен був якомога швидше одружитися з однією з обраних йому наречених, адже був другим в черзі на російський престол.

Наречених для Костянтина вибирала особисто Катерина II. Своєму онукові вона запропонувала кандидатури трьох сестер-принцес - дочок Франца Фрідріха Антона. Серед них особливо приглянулась Катерині молодша – Юлія, яку і обрав її онук.

У лютому 1796 великий князь Костянтин Павлович і Юліана Саксен-Кобургська, яку в Росії стали називати Анною Федорівною, повінчалися.

Після урочистостей сестри і мати поїхали, наречена залишилася одна в чужій країні, з нелюбом чоловіком, в оточенні незнайомих людей. Дівчина була змушена зіткнутися з грубими непередбачуваними витівками чоловіка. За спогадами істориків, одного разу в Мармуровому палаці великий князь заради забави посадив її в одну з величезних ваз і став по ним стріляти. Дівчину дістали з вази по-справжньому наляканою.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Портрет Костянтина Павловича

Через якийсь час, коли чутки про красу його дружини все частіше стали звучати у світському суспільстві, Костянтин відчув уколи ревнощів і став забороняти їй виходити зі своїх покоїв.

Та незважаючи на складні відносини з чоловіком і тугу за домом, Анна ставала все гарнішою. Віддаючи данину витонченості дружини цесаревича, придворні називали її Вечірньої зіркою.

Княгиня Анна Федорівна

Зрештою життя з чоловіком стало для Анни настільки нестерпним, що вона зважилася на неможливе - поїхати до рідних в Німеччину і залишитися на батьківщині. Коли захворіла її мати, вона відпросилася її відвідати, маючи таємний намір більше не повертатися в Росію.

Однак, сім'я великої княгині не захотіла підтримати нещасну жінку. Зубожілому німецькому роду не потрібен був конфлікт з одним з наймогутніших імператорських будинків. До того ж в Росії намічалися урочистості, адже дві дочки Павла I виходили заміж. На весіллі Анна Федорівна була зобов'язана бути присутнім. Дружині цесаревича довелося повернутися.

Анна прожила з царственим чоловіком ще два роки, але не забула про свій план.

У 1801 році імператор Павло I був убитий, на престол зійшов старший брат Костянтина - Олександр I. Новоспечений імператор не заперечував поверненню Анни на батьківщину, чоловік на той час також не був проти - у Костянтина з'явилася фаворитка, з якою він проводив весь вільний час. Анна повернулася в Німеччину і залишилася там назавжди.

Домогтися розлучення їй вдалося лише в 1820 році.

Подальше життя Анни склалася вдало. Незважаючи на розлучення, велику княжну тепло прийняли в Європі. У Анни з'явився спочатку один коханий - французький дворянин Жюль де Сеньyo, від нього вона народила сина, потім інший - хірург Рудольф де Шіферлі, що став батьком її доньки.
Анна Федорівна померла у 78 річному віці, і увійшла в історію як нещасна дружина колишнього ймовірного імператора.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що було насправді, а що виявилось міфами про князя Володимира, його сім'ю і Хрещення Русі.

Як повідомляв портал Знай.ua, російський поет Олександр Пушкін був пристрасно закоханий у княгиню Голіцину.

Також Знай.ua писав, Захарова "знайшла" вбивць імператора Павла І та Распутіна