Як можна програти дружину в карти? Легко – відповів би князь Голіцин. Ця історія сталася на початку 19 століття: князь Олександр Голіцин програв свою дружину Марію графу Леву Розумовському.

Лев Кирилович Розумовський, четвертий син останнього гетьмана України, брата таємного чоловіка Імператриці Єлизавети Петрівни, був по-своєму чудовою людиною. Блискуча освіта, глибоко начитаний, тонкий поціновувач мистецтва, естет, любитель природи, привітний гостинний господар, добре знаний у "вищому суспільстві". Не зважаючи на те, що йому виповнилося сорок років, він ще не був одружений, отримував величезні доходи з маєтків, які дісталися йому у спадок, і вів світське життя на широку ногу, даючи часті бали в своєму московському будинку.

Його візаві в цій скандальній історії, князь Олександр Миколайович Голіцин, онук фельдмаршала Петра Великого, теж був цікавою людиною, хоча його слава мала більше негативний характер. Він був відомий невичерпною пристрастю смітити грошима і пристрастю до карт.

Князь Олександр Миколайович Голіцин

Голіцин пишався своєю красунею дружиною Марією, уродженою княжною Вяземською, і постійно возив її з собою в гості і на бали, витрачаючи шалені гроші на її розкішні вбрання. Але в домашній обстановці він був страшним тираном, і чутки про негаразди між подружжям швидко розповзлися по Москві.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

На одному з балів в будинку Розумовського в 1799 році Лев познайомився з красунею княгинею. Між ними швидко спалахнула пристрасть. 42-річний Лев хотів було спочатку викликати князя на дуель, проте вирішив діяти хитрістю. Знаючи про пристрасть Голіцина до азартної гри, він вирішив зійтися з ним за картковим столом.

Марія Вяземська - Голіцина

Князь за одну ніч програв усі свої статки, і тоді Розумовський запропонував зневіреному Голіцину "безпрограшний" варіант. Князю пропонувалося поставити на кін свою дружину. У разі виграшу, Голіцин повертав собі все програне, не кажучи вже про те, що залишався з дружиною. У разі ж невдачі він втрачав лише дружину, але повертав собі статки назад.

Партнери зіграли ще раз і знову вдало для Розумовського, після чого той відвіз з собою княгиню, тоді як князь повернув собі програні гроші і маєтки.

Розумовський відкрито зажив зі своєю пасією як з дружиною, а сам випадок отримав широкий розголос. Громадська думка суворо засуджував князя, який поставив власну дружину на карту. Ця обставина допомогло Розумовському в 1801 році домогтися від Святійшого Синоду офіційного розлучення Марії з князем Голіциним. Церква визнала, що князь своєю поведінкою порушив священні узи шлюбу. Після цього щасливі закохані обвінчалися.

Лев Кирилович Розумовський

Але в суспільстві засудили цей новий союз. Якщо Розумовського ще приймали, то Марія перетворилась на персону нон-ґрата - для неї вхід в аристократичні дома був закритий. Так, перед Марією і її новим чоловіком закрилися двері багатьох будинків Москви.

Це тривало до 1809 року. В Москву приїхав імператор Олександр I. Він, безсумнівно, знав про скандальну історію. Неочікувано для багатьох, він відвідав будинок графів Кочубеїв - один з небагатьох, де продовжували приймати Розумовського з дружиною. На балу імператор підійшов до Марії і запросив на танець, голосно, при всіх, назвавши її графинею. Цей вчинок царя допоміг реабілітації закоханої пари у вищому світі.

У 1838 році Михайло Лермонтов написав поему "Тамбовський скарбник", в основу якої лягла скандальна історія про програш дружини в карти.

Нагадаємо, російський поет Олександр Пушкін був пристрасно закоханий у княгиню Голіцину.

Як повідомляв портал Знай.ua, Захарова "знайшла" вбивць імператора Павла І та Распутіна

Також Знай.ua писав, що було насправді, а що виявилось міфами про князя Володимира, його сім'ю і Хрещення Русі.