30 квітня 1789 року у столиці США Нью-Йорку пройшла інавгурація Джорджа Вашингтона, першого президента Америки. Через три роки його знову одноголосно обрали на другий термін президентства, після завершення якого Вашингтон відмовився балотуватись втретє.

Через 20 місяців після прийняття конституції США, у лютому 1789 року, , збори виборників одноголосно, 69-а голосами "за", прийняли рішення обрати Джорджа Вашингтона, головнокомандуючого армією колоністів у Війні за незалежність (1775-83 рр.), першим президентом країни. У квітні конституція набула чинності, і Конгрес направив Вашингтону формального листа з повідомлення про його обрання.

30 квітня Вашингтон прибув до Нью-Йорка, де цього ж дня в будинку Федеральних зборів на Уолл-Стріт пройшла інавгурація. Спочатку він дав присягу на балконі будівлі Федеральних зборів, а потім в залі Конгресу виступив з промовою, у якій відзначив, що "американському народу випала нагода провести унікальний експеримент", створюючи нову державу. Святкування з цієї нагоди завершилось пізно ввечері феєрверком і тринадцятьма артилерійськими залпами.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

На посту президента Вашингтон намагався перетворити конституцію у невід'ємну частину державного життя. Він створив дієздатний державний апарат, надійне фінансове управління, забезпечив стабільність грошової системи.

А от у вирішенні внутрішніх конфліктів Вашингтон покладався на збройну силу. Він змусив індіанців поступитись багатьма своїми територіями і придушив виступ фермерів, які були невдоволені податковою політикою уряду.

У зовнішній політиці Вашингтон виступав за невтручання США у протиборство європейських держав, дотримуючись позиції нейтралітету, уник війни з Великобританією, узгодив кордони США з Іспанією.

У 1792 році Джордж Вашингтон був знову одноголосно обраний на другий термін президентства, після завершення якого відмовився балотуватись втретє і в 1797 році відійшов від державних справ, поселившись у своєму маєтку у Вірджинії, де й помер через два роки.

В честь Вашингтона, якого сучасники характеризували як "першого в дні війни, першого в дні миру і першого в серцях співгромадян" в США названа спеціально збудована столиця країни, а також штат, озеро, острів, гора і каньйон.

Нагадаємо, спливла розгадка вбивства Джона Кеннеді

Як повідомляв портал Знай.ua, Кеннеді-молодший помер після смертельного вогнепального поранення

Також Знай.ua писав про найяскравіших жінок 35-го президента США Джона Кеннеді