Після подорожі до Європи у типових туристів з пострадянського простору після повернення в рідне місто на кілька сотень тисяч людей накочується апатія і бажання скоріше виїхати назад. І справа навіть не в тому, що всюди сірість спальних районів і примарні хрущовки.

Відразу після виходу з аеропорту або автостанції насамперед в очі кидаються брудний тротуар з битою плиткою і розбитий асфальт, огидні переповнені урни під якими валяються стаканчики з-під кави і земля всіяна недопалками.

Після спогадів про блискучі тротуари звичайних німецьких містечок, задаєшся питанням: "Невже ми гірші? Ми так сильно ліниві або байдужі до всього, що готові жити в бруді?".

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Німці і справді неймовірно охайні, навіть брезгливі в хорошому сенсі цього слова. Кожен Франц або Людвіг не замислюючись кидає недопалок в урну, сортує сміття і прибирає за собою і собакою після вилазки на природу.

Так було далеко не завжди

Якщо ми зануримося в історію середньовічної Європи, то можемо жахнутися тому, в якому бруді тоді жили люди. Великі міста буквально потопали в брухті і відходах. Нечистоти виливали просто з вікон на голови перехожим навіть знатні люди. Милися рідко, про елементарні правила гігієни не чули. Так би це тривало століттями, якби не воля однієї людини — графа Вютембергского Ульріха V, який жив у XV столітті. Людиною він був вкрай жорстокою і деспотичною, однак зовсім недурною і, на диво, охайною.

Містечка потопали в смітті і багнюці

Треба зазначити, що сталося це в історичному регіоні Швабія, з якого і пішло об'єднання німецьких земель в одну велику імперію з подальшою трансформацією у сучасну Німеччину. Поїздки по країні його вкрай втомлювали, але зовсім не через свою тривалість, а через сморід, який йому доводилося переносити.

Революційні зміни

Втомившись від такого стану справ, Ульріх видав указ, що зобов'язує всіх городян вивозити нечистоти, сміття та гній, що виробляється худобою за місто. Думаєте, хтось став дотримуватися нових правил? Куди вже там, всі плювати хотіли. Тоді граф видав новий указ, в результаті якого міста засяяли чистотою. Він постановляв таке: якщо ваш сусід більше тижня не вивозить сміття, то і йому, і вам належить за це штраф. Якщо ви доносите на сусіда, то уникаєте штрафу. А ось якщо сміття за нього ви вивозите, то можете претендувати на частину його території. Як результат, кожні вихідні всі дружно очищали свої володіння від нечистот.

Дорогий український читач, як ти думаєш, чи можна застосувати таку жорстоку методику в нашому сучасному суспільстві?

Нагадаємо, у центрі Дніпра іномарка провалилася в пекло: моторошні кадри.

Як повідомляв Знай.uа у Києві комунальники винайшли ноу-хау в ремонті доріг.

Також Знай.uа писав, українцям нав'яжуть абонплату і нові договори з комунальниками.