Коллен де Плансі створив унікальний збірник, який містить у собі інформацію про демонів і духів. Свою роботу він назвав "Інфернальний словник" – всеосяжна за мірками ХІХ століття "антологія" всіх втілень диявола. Автор цієї суперечливої книги пройшов шлях від світського фольклориста-скептика до авторитетного демонолога і ревного католика. Про це повідомляє Сameralabs.

Де Плансі розгортає перед читачами всі таємниці Пекла. Розглядати пишність деяких з цих ілюстрацій цікаво і страшно водночас.

Коллен де Планси

Вперше книга побачила світ у Франції в 1818 році і відразу ж привернула до себе увагу читаючої публіки. Згодом словник неодноразово перевидавався і доповнювався.

Остаточним варіантом інфернальної "енциклопедії" Коллена де Плансі прийнято вважати видання 1863 року, чудово ілюстроване французьким художником Луї Бретоном.

Популярні новини зараз
Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Саме ця версія здобула славу авторитетного орієнтиру в демонологічних студіях, вживаються адептами окультизму і любителями гострих відчуттів. Книга має і суто культурологічну цінність.

На думку бібліографа Еда Саймона, в основі "Інфернального словника" Коллена де Плансі, доступного на сайті Інтернет-Архіву, лежить суперечливий синтез Просвітництва і окультизму.

Описуючи всіляких мешканців пекла, демонології дає уявлення про зовнішній вигляд, у сфері "діяльності" і специфіці "магічної сили" кожного персонажа.

Пропонуємо подивитися, як де Плансі представляв служителів пекельної імперії Люцифера:

Астарот

Деякі маги говорять, що він панує на Сході і протегує впливовим вельможам. Викликати його потрібно по середах... Його вважають головним скарбником Пекла.

Коллен де Плансі і диявол

Ілюстрація із словника де Плансі

Адраммелех

В Старому Завіті цей демон згадується як Сепарваїмське божество, в жертву яким приносилися немовлята.

Адмусцій – великий герцог Пекла

Амон – жахливий пекельний звір з совиною головою, круглими чорними очима, великий і могутній маркіз пекельної імперії

Ефіальт

Це свого роду "інкуб, який душить сон".

Евріном

Це – демон Пекла, що харчується падаллю.

Бельфегор – демон відкриттів і винаходів

Асмодей – древній змій, який звабив Єву

Бегемот – демон плотських бажань

Баєль – перший король пекла

Бельзевут або Вельзевул

Довірений радник Люцифера, чиє ім'я фігурує в монастирських записах екзорцистів.

Нагадаємо, як визначали відьму на Русі. Всі сходилися на думці, що у них є маленький хвостик, не видимий обивателям.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у другій половині XIX століття відбувалися страшні речі. Малюки стали головним товаром для диявольською вбивці.

Також "Знай.uа" писав, в голландському місті Аудерватері знаходиться унікальна споруда - Відьмині ваги. Саме за допомогою цього пристосування у 17 столітті визначали справжню відьму.