Кілт не просто елемент історичного шотландського чоловічого костюма. Це багатовікова традиція. Кілт починає свою історію з 7 століття н. е.

У шотландському селищі Нігг зберігається камінь із зображенням людини в кілті, зображення датоване цим періодом.

Спочатку кілт носили не всі шотландці, а тільки хайлендери — горяни. Шотландська спідниця, є символом відваги, волі, мужності, суворості і впертості. Це був величезний шматок тканини, яким, у разі чого, можна було сховатися від негоди.

Популярні новини зараз
Головне за 5 травня: доплати пенсіонерам уже влітку, можлива смерть Віктора Павліка та новий тариф на світло Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

У Верхній Шотландії, з її дощовим кліматом і гористим рельєфом, він був незамінний: давав свободу рухів, зігрівав, швидко висихав.

Вперше опис кілта в гірській Шотландії зустрічається у 1594 році: "Їх верхній одяг являє собою картате вбрання різноманітних кольорів, з безліччю складок до середини литок, з поясом навколо талії, стягуючим одяг".

Кілт виготовляється з великого шматка тканини близько 1356 см, його обертають навколо талії і закріплюють за допомогою спеціальних пряжок і ременів. До кілту додається невелика сумочка для особистих речей - спорран. Справжні горці, з кілтом, носять за правим панчохою ніж, він отримав назву скін ду.

Під час битви, коли потрібна максимальна свобода пересування, горяни скидали кілти і билися в одних сорочках.

Так наприклад, у серпні 1645 року відбулася битва при Кілситі. Маркіз Монтроза з трьома тисячами шотландців і ірландців зустрівся в бою проти семитисячної армії Вільяма Бейлі. Шотландські горяни, які вдарили у центр позицій противника, під час бою скинули кілти і розгромили переважаючі сили у одних сорочках.

Існують і малі кілти. Малий кілт імовірно виник у 1725 році з подання англійця Ролінсона.

Керуючий сталеливарного заводу запропонував залишити для зручності тільки нижню частину кілта, а інше обрізати. Довжина кілта визначалася наступним чином: господар присідав на навпочіпки і край матеріалу, який торкався підлоги, обрізали.

До речі, за кількістю кольорів кілта можна було дізнатися суспільне становище людини: один слуга, два - фермер, три - офіцер, п'ять - воєначальник, шість - поет, сім - вождь. Зараз існує близько 700 малюнків тартанів.

Нагадаємо, Фарери став справжньою обителлю для вікінгів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені розгадали загадку "сонячного каменю" вікінгів.

Також "Знай.uа" писав, хто такі давні пікти і чому їх недолюблювали вікінги.