Це сталося 41 рік тому - радянський дипломат Аркадій Шевченко за допомогою співробітників ЦРУ залишився в Америці, отримавши політичний притулок. Це був найграндіозніший скандал за всю історію холодної війни, оскільки Шевченко став найбільш високопоставленим "перебіжчиком" в радянській історії.

Заступник Генсека ООН і Надзвичайний та Повноважний посол Радянського Союзу в ООН Аркадій Шевченко 6 квітня 1978 року попросив політичного притулку в США.

Він народився 1930 року в Горлівці на Донеччині. Дитинство минуло в Євпаторії. Навчатись поїхав до Москви - в інститут міжнародних відносин.

З 1956-го працював у Відділі Міжнародних Організацій МЗС СРСР. За 15 років дослужився до посади особистого помічника міністра закордонних справ Андрія Громико.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

У 1973 році Шевченка призначили на посаду заступника Генерального секретаря ООН з політичних питань і справ Ради Безпеки ООН в ранзі Надзвичайного і повноважного посла СРСР. Тоді ж він почав співпрацювати з ЦРУ. Саме це і стало основною причиною його прохання про політичний притулок. Коли його запідозрили у шпигунстві, до СРСР йому повертатися було небезпечно.

Є дві версії того, як Шевченко почав працювати на ЦРУ.

У 1975 році Шевченко звернувся до американського представника в ООН з проханням поклопотатися про притулок в США. Американець обіцяв проконсультуватися з відповідними інстанціями та призначив конспіративну зустріч. Однак на неї з'явилися вже не дипломати, а співробітники ЦРУ. Які пояснили Шевченку, що зараз між СРСР і США досить непогані відносини (тоді якраз йшла політика розрядки), тому гучний політичний скандал з втечею настільки високопоставленої фігури їм ні до чого. Але вони можуть закрити очі на ці неприємності, якщо Шевченко попрацює на них.

Колишній дипломат-втікач був їм лише перешкодою. Зате діючий дипломат високого рангу, вхожий в сім'ю Громики і посвячений в числені секрети, - це величезна удача. У підсумку Шевченко потрапив у пастку, яку сам собі поставив.

Втім, існує і куди більш простіша версія, згідно з якою піймали радянського дипломата стандартно - підсунувши повію і пригрозивши компроматом. Після чого йому довелося справно передавати радянські секрети американцям.

Сам Шевченко завжди дотримувався першої версії.

Заява Шевченка про надання йому політичного притулку мала дуже серйозні наслідки для його родини.

Через місяць після цього кроку Шевченка, його дружина покінчила життя самогубством. Її поховали у Москві.

в той час дочці Шевченка виповнилось 16 років

Його син в цей момент знаходився в Швейцарії в складі радянської делегації. Його екстрено повернули в Москву, побоюючись, що він піде за прикладом батька. По дорозі на батьківщину Шевченка-молодшого супроводжував майор ГРУ Віктор Резун, який і сам через півтора місяці втік до США. Сьогодні він відомий письменник, який творить під псевдонімом Суворов.

Втеча Шевченка мала серйозні наслідки для багатообіцяючою кар'єри його сина. Тепер і мови бути не могло про виїзні відрядження. Навіть всесильний Громико при всьому бажанні не міг залишити його на дипломатичній роботі.

Сина Геннадія Шевченка звільнили з МЗС на вимогу КДБ. Йому змінили по-батькові та прізвище - на Геннадій Олексійович Смирнов.

Все, що міг для нього зробити Громико, це влаштувати в Інститут держави і права при Академії наук уже під чужим прізвищем.

Аркадій Шевченко з дітьми, зятем та внуками у США

Сам Аркадій Шевченко помер у США 28 лютого 1998-го на 68-му році життя. Причиною його смерті став цироз печінки.

Нагадаємо, ЦРУ злило секретні документи про "холодну війну"

Як повідомляв портал Знай.ua, через 40 років агент ЦРУ зізнався у вбивстві Боба Марлі

Також Знай.ua писав, що відомо про агентів ЦРУ в Кремлі