30 років тому, 9 квітня 1989 американець Дуглас Енгельбарт отримав премію за винахід комп'ютерної миші.

Таку знайому всім комп'ютерну мишу винайшов американець Дуглас Енгельбарт. Саме він був автором ідеї та розробником першого периферійного пристрою, до якого відразу "прилипла" назва – "мишка".

У 1963 році Енгельбарт заснував дослідницьку лабораторію, в якій стартувало відразу кілька комп'ютерних проектів. Найпомітнішими з них стали NLS (oNLine System) - гіпертекстова електронна база даних і спеціально розроблене під неї пристрій "миша", - які не призначалися для загального користування аж до середини 1980-х років.

9 грудня 1968 року Дуглас Енгельбарт представив "мишу" на конференції з обчислювальної техніки в Сан-Франциско. З тих пір ця дата вважається днем ​​народження комп'ютерної миші.

Природно, тоді та перша миша сильно відрізнялася від своїх сучасних побратимів. Це був дерев'яний куб на коліщатках з однією кнопкою. Кажуть, що її довгий провід викликав у всіх асоціації з хвостом справжніх мишей - звідси і відповідна назва пристрою.

Хоча сам Дуглас Енгельбарт неодноразово зізнавався, що не знає, чому його винахід було названо "мишею": "Ця назва прижилася відразу, і ми ніколи не змінювали її".

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

До початку 80-х років XX століття миша все ще залишалася предметом розкоші. У 1983 році майже десять компаній виробляли і продавали цей пристрій. Частина з них були створені колишніми співробітниками лабораторії Енгельбарта.

До речі, миша в ті часи коштувала шалених грошей. Компанія The Mouse House продавала свою продукцію майже за $ 400. Також додатково необхідно було викласти $ 300 за інтерфейсн плати, до якої підключалася миша. Це пояснювалося тим, що миша була досить складно влаштована.

У 1968 році Енгельбарт отримав за свій винахід чек на десять тисяч доларів і весь гонорар вніс в якості першого внеску за скромний заміський будиночок.

У 1997 році внесок Дугласа Енгельбарта в розвиток комп'ютерних технологій оцінили вище: його нагородили премією Лемельсона (500 тисяч доларів) за видатний внесок в комп'ютерні технології.

1 грудня 2000 року Енгельбарт за всі свої винаходи, включаючи винахід комп'ютерної миші, був нагороджений Національною Медаллю технологій (The National Medal of Technology) - однієї з найвищих нагород США для вчених за досягнення в IT-сфері.

Нагадаємо, комп'ютер Apple I, першу модель ПК, розроблений каліфорнійською компанією, продали на аукціоні за 375 тисяч доларів. Варто відзначити, що це один із 200 примірників які зібрали власноруч Стів Джобс і Возняк.

Як повідомляв портал Знай.ua, перший комп'ютер Apple раптово включився через 36 років.

Також Знай.ua писав, Windows 10 знищує старі комп'ютери