Археологи, що проводили масштабне дослідження прадавньої аметистовой шахти у Ваді-ель-Худі, де єгиптяни добували дорогоцінний камінь, знайшли понад 100 старовинних написів, висічених на скелях, колонах і кам'яних плитах.

Як відзначають вчені їх вік близько 4000 років, а одна з написів згадує Понтія Пілата - римського правителя Іудеї, який, згідно Біблії, очолював суд над Ісусом Христом. Вік цього тексту становить близько 2000 років. Про відкриття розповідає Live Science.

За словами дослідників, велика частина виявлених написів і артефактів зараз проходить аналіз в лабораторіях. Але вже відомо, що найдавніші написи датується періодом Середнього царства, 4000 років тому, велику кількість черепків з текстами належать періоду римського панування, близько I століття до н. е.

Примітно, що рудник в Ваді ель-Худі в минулому був досліджений іншими вченими. Однак вони провели мало розкопок. Нове дослідження показало, що це місце буквально насичене різноманітними написами.

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Знахідка була зроблена на місці стародавнього рудника, в якому єгиптяни добували аметист. Цей самоцвіт дуже цінувався фараонами.

Аметист став широко популярний в Єгипті в період Середнього царства, коли фараони Єгипту дізналися, що Ваді-ель-Худі є хорошим джерелом матеріалу.

"Як тільки фараони знайшли аметист, вони наче збожеволіли, щоб отримати його", - сказала Кейт Ліска, директор експедиції.

У часи Середнього царства вони перетворювали його на прикраси і роздавали його еліті і своїм принцесам.

Археологи використовують 3D-моделювання, візуалізацію і фотограмметрію, щоб знайти нові тексти. Їх розшифровка допоможе розгадати численні таємниці рудника. Наприклад, досі не знайдено людських останків.

Команда сподівається, що написи, поряд з іншими відкриттями, зробленими під час розкопок, проллють світло на багато таємниць, що оточують Ваді-ель-Худі.

Аметистова шахта поки таїть у собі безліч загадок. Так, неясно, чи були її працівники рабами або вільними людьми. На користь останнього свідчить відсутність поховань, тобто тіла працівників повертали в долину Нілу для похоронних обрядів.

У деяких написах говориться, що шахтарі пишалися своєю роботою, що говорить про те, що вони могли бути там з власної волі.

Також стало відомо, що на шахті були солдати. Поки неясно, ким вони були: охоронцями або наглядачами.

Ще одна загадка: як давньоєгипетська влада забезпечувала велику кількість робочих водою? Найближчий колодязь знаходиться у трьох кілометрах від Ваді-ель-Худі, а до Нілу звідти зовсім близько 30 км.

Вважається, що на руднику одночасно працювало від 1000 до 1500 чоловік.

Також під час розкопок команда виявила загадкову 3400-річну стелу, написану на ім'я високопоставленого чиновника Usersatet, який був намісником Куша, області на південь від Єгипту.

Це відноситься до часу, коли в Ваді-ель-Худі не вівся видобуток корисних копалин, і місце було закинуто. У зв'язку з цим у археологів виникає питання, чому хтось спробував потягти стелу на 18,6 км в східну пустелю і залишити її в Ваді-ель-Худі.

Нагадаємо, одна з головних загадок людства – єгипетський Сфінкс, або Великий Сфінкс Гізи. Археологи досі ламають голову над тим, хто наказав звести Сфінкса.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Єгипті виявили невідому статую. Біля статуї знаходиться тіло лева і людська голова.

Також "Знай.uа" писав, нова знахідка археологів розповіла багато цікавого про стародавніх єгиптян.