Космічний модуль "Аполлон-11" вперше приземлився на поверхню Місяця ще 48 років тому. Дана подія мала величезне значення для всього світу, а не тільки для США. При цьому посадка могла б і не відбутися без геніальної наукового Маргарет Гамільтон, яка займалася розробкою бортового програмного забезпечення для програми Apollo.

На цій фотографії провідний програміст космічної програми "Аполлон" Маргарет Гамільтон (Margaret Hamilton) знято з роздрукуванням коду, який використовували для здійснення польоту на Місяць в 1969 році.

"На цій фотографії я стою поруч з исходниками коду, на якому працював Apollo Guidance Computer (AGC). Уточню, що в цій стосі тільки код — там немає звітів щодо усунення багів і логів", - пояснила Гамільтон.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

У той час всі коди спочатку писалися, а потім друкувалися вручну і тільки після цього об'єднувалися в програми. Даний вид пам'яті назвали "LOL memory", який можна перекласти дослівно як "пам'ять маленьких старих леді", тому що коди друкували в основному жінки.

"Це не означає, що менеджери більше поважали жінок, ніж сьогодні. Їм просто здавалося, що програмування — легка робота. Воно виглядало як просте друкування, тому відділ софта ніколи не був настільки важливим, як відділ «заліза». Так що жінки писали код, програмували і навіть давали поради своїм колегам-чоловікам з "залізного" відділу, як поліпшити їх вироби", - пояснює Гамільтон.

Так, передбачливість і геніальність Маргарет буквально врятувала цю місію. Коли Ніл Армстронг і Едвін Олдрін були майже у Місяця, система раптово дала збій. Радар, який жодним чином не був задіяний у процесі посадки модуля, раптом почав посилати величезний обсяг інформації комп'ютера, що призвело до його перевантаження.

У даній ситуації "Аполлон 11" чекала неминуча загибель, але Маргарет передбачила даний сценарій і після швидкого перезавантаження комп'ютер вибрав пріоритетні дані по посадці корабля на Місяць і вона в підсумку відбулася.

Сьогодні Маргарет Гамільтон 81 рік. Вона очолює компанія Hamilton Technologies.

Нагадаємо, неопубліковані рукописи Ейнштейна вперше показали світу. Альберт Ейнштейн заповів Єврейському університету всі свої листи і рукописи.

Як повідомляв Знай. ua, дослідники вирахували, де мешкали люди-хоббіти. Досі про життя цих гомінідів було відомо дуже мало.

Знай. ua писав, що вчені з'ясували, чим стародавні люди займалися у Стоунхенджа. Ці збори можна вважати першими культурними заходами, які об'єднували всіх жителів острова.