У сучасному світі дефекти зору є досить поширеним явищем. Тому окуляри рано чи пізно стають незамінним атрибутом людини. Без перебільшення, їх можна назвати найбільшим винаходом людства.

З'явилися окуляри досить пізно — в період середньовіччя, коли вправні майстри навчилися виготовляти однорідне прозоре скло високої якості.

Перше зображення окулярів. Фреска Томмазо да Модена в залі Капітула семінарії у Базиліки Сан-Ніколо в Тревізо (1352)

Так першими цінителями цього оптичного приладу кінця XIII століття стали ченці, які значну частину свого життя проводили у скрипторіях і бібліотеках.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

Деякі історики вважають, що окуляри винайшли китайці в VII-IX століттях, грунтуючись на зображеннях на стародавніх гравюрах.

Перше зображення окулярів в трансальпійській Європі в Бад-Вильдунгенському вівтарі Конрада фон зость (1403)

Згідно з деякими історичними даними, у 1299 році італійський винахідник Алессандро Спина створив лінзи, які називалися "очні", шляхом обробки гірського кришталю і берилу. Пізніше їх почали з'єднувати між собою дугою.

Через свою опуклість, перші окуляри були корисні тільки людям з далекозорістю.

Найраніші окуляри, знайдені археологами в туалеті августинского монастиря у Фрайбурзі, Німеччина (XIV століття)

У ХІІІ столітті в Італії були дуже вправні у всьому світі майстри з виготовлення, шліфування та полірування виробів з скла. Особливо славилися венеціанські майстри та їх венеціанське скло.

Дерев'яний футляр для окулярів і окуляри (1558), Національний музей Ренесансу, Шато дьЕкуен, Франція

Згідно з деякими джерелами, скляннному майстру з Флоренції Сальвіно Арматі одного разу прийшла ідея з'єднати дві лінзи, вставивши їх в оправу.

Окуляри і футляр до них ерцгерцога Фердинанда І Тірольського (1575), Художньо-історичний музей, (КНМ), Відень, Австрія

До речі, оправу для окулярів робили з дерева, кістки і металу.

Окуляри і бронзовий поясний футляр для окулярів з судом Паріса і Розп'яттям (1580), Національний музей Ренесансу, Шато д’Екуен, Франція

Вже в 1451 році Кардинал Римської католицький церкві, німецький філософ Микола Кузанский представив світу розсіюючі лінзи для окулярів, для компенсації короткозорості.

В XVI столітті з'явився металевий обруч, який кріпився на лобі, а з нього на очі були опущені лінзи. Тоді ж з'явилося пенсне. Пізніше окуляри, які кріпилися на голові за допомогою шнурка або стрічки.

Шкіряний футляр і окуляри часів Генріха IV Наваррського (1553-1610)

Дерев'яний футляр і окуляри (1610)

Бенджамін Франклін – творець перших біфокальних окуляр. У 1785 році він з'єднав дві різні за властивостями лінзи в одному склі (зверху – лінзи для короткозорості, а знизу – для далекозорості).

Нагадаємо, як у середньовіччі спокутували гріхи за допомогою страшних залізних масок.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на виставці у Флоренції, присвяченій творчості Леонардо да Вінчі, показали скульптуру, яка вважається єдиною уцілілою статуєю Леонардо да Вінчі.

Також "Знай.uа" писав, звідки пішов вислів, який дав ім'я персонажу з "Аліси в Країні чудес".