Міжнародний аеропорт "Донецьк" імені Сергія Прокоф'єва був відкритий в далекому 1933 році. Він приймав всі види літаків, довжина злітної смуги становила 4 км.

Донецький аеропорт (2012 рік)

6 травня 2014 року згідно з розпорядженням Державної авіаційної служби України аеропорт тимчасово зупинив свою роботу. Тоді ніхто і не підозрював, що більше він не прийме жодного літака.

В ніч на 26 травня 2014 року бойовиками ДНР була зроблена перша спроба захоплення аеропорту. А вже на ранок сторони вступили у збройний конфлікт. Миттєво аеропорт став найгарячішою точкою військових дій. З тих пір бойовики регулярно намагалися захопити аеропорт, як стратегічно важливий об'єкт.

Українські військові утримували оборону до кінця весни і все літо, але, восени бойовики отримали нову потужну зброю - системи залпового вогню "Град" і стали робити дуже жорстокі напади, разом з танками і мінометами.

Популярні новини зараз
У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Вежа управління польотами (осінь 2014)

Саме в ту криваву осінь і почалася історія "кіборгів"- так називали оборонників донецького аеропорту.

Початок зими 2014 ознаменувався підривом старої будівлі терміналу. А Новий рік українці зустріли новиною про те, що колись сучасний аеродром перетворився в руїни.

Фінальні бої почалися після Різдва 2015 року. Бойовики ДНР підірвали центральний зал нового терміналу і поховали десятки українських військових під його уламками.

А в ніч з 21 на 22 січня все закінчилося: будівля нового терміналу завалилась, прибравши необхідність в обороні аеропорту. Українські захисники, які залишилися живими, залишили будівлю і відійшли на півтора кілометри назад. Кіборги витримали все, а от бетон, на жаль, не витримав.

У мережі з'явилося відео, яке показує, у що перетворився міжнародний аеропорт. Відеозапис з дрона опубліковано на порталі News-Front.

З відеозапису видно, що споруда втратила своє стратегічне призначення, зруйнованими видніються не тільки термінали, але і злітна смуга. А також - знищена і прилегла територія, дерева і дороги.

Варто відзначити, що після 22 січня військові дії не припинилися, а тривали ще кілька місяців. У жовтні 2017 року українські військові повідомили, що злітна смуга і околиці аеропорту повністю знаходяться під їх контролем.

242 дня тривала оборона аеропорту. 242 дні великих перемог і болючих втрат. Події в аеропорту знайшли своє відображення у фільмі "Кіборги"(2017) та книзі "Аеропорт" (2015).

Нагадаємо, що кіборги на суді впізнали бойовика Лусваргі.

Раніше, портал Знай.ua повідомляв про операцію "Розплата", в ході якої за 12 хвилин був знищений командный пункт бойовиків.