5 березня 1616 року колегія кардиналів на чолі з Папою Павлом V, переглянувши список нових видань, визнала єретичним твір Миколая Коперника "Про обертання небесних сфер" і занесла його до списку заборонених.

Головний твір Коперника, плід більш ніж 40-річної його роботи, - "Про обертання небесних сфер". Твір було видано в Нюрнберзі в 1543 році. У ньому Коперник сформулював основні принципи геліоцентричної системи, на відміну від прийнятої тоді геоцентричної. Нюрнберзький теолог Озиандер, готуючи книгу до друку, з обережності забезпечив її анонімною передмовою, в якій оголосив нову модель умовним математичним прийомом, придуманим для скорочення обчислень.

Модель світу Коперника була колосальним кроком вперед і нищівним ударом по архаїчним авторитетам. Католицька церква, зайнята боротьбою з Реформацією, спочатку поблажливо поставилася до нової астрономії. Але вже тоді окремі єпископи виступили з лютою критикою геліоцентризму як небезпечної богопротивного єресі.

Популярні новини зараз
Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

19 лютого 1616 року експертам інквізиції були представлені два положення, що увібрали в себе сутність вчення Коперника. Перше полягало в тому, що Сонце є центром всесвіту і, отже, нерухоме. А друге, що Земля не є центром світобудови, вона не є нерухомою і рухається як цілісне тіло і до того ж робить добове обертання.

За підсумками висновку експертів 5 березня 1616 року книга Коперника "Про обертання небесних сфер" була внесена в Індекс заборонених книг, оскільки суперечила Святому Письму. Найвідомішим наслідком цього рішення в 17 столітті став суд над Галілеєм, який порушив церковну заборону в своїй книзі "Діалоги про дві найголовніші системи світу".

Remote file

Надалі систему астронома дозволялось використовувати лише як модель для розрахунку руху планет в якості математичної абстракції, що не має відношення до природи. Ватикан зняв свою заборону лише через два століття.

Нагадаємо, Микола Коперник - автор геліоцентричної моделі світу, яка вважалася єрессю для його часу, але змінила наше уявлення про всю світобудову. До цього центром всесвіту, за Птолемеєм, вважалася Земля.

Як повідомляв портал Знай.ua, Галілео Галілей відрікся від свого вчення про геліоцентричну систему світу.

Також Знай.ua писав, Джордано Бруно спалили за те, що він не зрікся своїх ідей про нескінченність Всесвіту.