Рівно 101 рік тому 4 березня 1918 року в районі Бермудського трикутника безслідно зник американський корабель "Циклоп" з 309 пасажирами і 10 тисячами тон марганцевої руди на борту.

Це сталося задовго до того, як район, обмежений трикутником, вершинами якого є Флорида, Бермудські острови і Пуерто-Ріко, став іменуватися Бермудським. Задовго до того, як люди стали вважати це місце особливим: "пекельним колом", "чаклунською безоднею", "морем мрій" і "гаванню зниклих кораблів" цей район став лише в кінці 60-х і початку 70-х років XX століття.

Але тим не менше корабель "Циклоп" став однією з найбільших жертв Бермудського трикутника, про який навіть президент Вільсон сказав: "Тільки Бог і море знають, що сталося з цим величезним судном".

16 лютого 1918 року американське військово-морське судно "Циклоп" вирушило в дорогу від берегів Ріо-де-Жанейро до північноамериканських берегів. Очікувалося, що час переходу займе 9 днів і 13 березня судно прибуде в пункт призначення. Але судно зникло.

Останній раз зв'язок з кораблем відбулася 4 березня 1918 року в районі Бермудського трикутника. З тих пір корабель більше ніхто не бачив. Він зник разом з 306 пасажирами і командою. Судно мало довжину 180 метрів і було одним з найбільших в складі військово-морського флоту США.

корабель "Циклоп"
корабель "Циклоп"

Пошуки були припинені в травні, коли всі спроби знайти судно виявилися безуспішними. Зникнення "Циклопа" стало однією з найбільших таємниць в історії мореплавання. У всякому разі, саме так оцінило те, що трапилося вище керівництво американських ВМС.

У пресі повідомлення про зникнення з'явилися лише в середині наступного місяця після зникнення. "Вірджініан Пайлот" 15 квітня 1918 опублікував статтю під назвою "Загибель американського вуглевоза. Ще одна таємниця океану".

З'явилося безліч версій, серед них були як цікаві, так і чисто фантастичні. Так, зокрема, один вельми солідний журнал висловив "здогад" про те, нібито з морських вод виринув величезних розмірів кальмар і затягнув судно в морську безодню.

Згодом управління військово-морської розвідки перерахувало в своїй доповіді всі версії, висунуті в зв'язку з загибеллю судна.

1. Екіпаж збунтувався, захопив судно і відвів його в якийсь пункт, розташований в стороні від головних морських шляхів.

2. Генеральний консул США в Ріо-де-Жанейро, який перебував на "Циклопі" в якості пасажира і відомий своїми прогерманськими настроями, організував передачу судна в руки німців.

3. Судно торпедував німецький підводний човен.

4. Стався вибух двоокису марганцю, який за певних умов стає надзвичайно вибухонебезпечним.

5. "Циклоп" затонув в результаті сильної бортової качки.

6. Капітан Уорлі, родом з Німеччини, здав "Циклоп" німцям або дав можливість німецьким підводним човнам потопити судно.

Популярні новини зараз
Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

борт корабля "Циклоп"
борт корабля "Циклоп"

Однак ці стандартні версії не пояснюють таємницю "Циклопа". Мін або мінних полів біля узбережжя не було. Налетіти на підводні скелі судно теж навряд чи могло, якщо йшло вивіреним фарватером, та й лоцман обов'язково був на борту. І навіть якщо нещасний корабель отримав пробоїну або вибухнув, радист встиг би послати сигнал лиха, але таких сигналів з судна ніхто і ніколи не отримував. Отже, воно затонуло миттєво.

Пошуками зниклого судна займалися і в наші дні. І нарешті начебто пошуковикам посміхнулася удача. У 1968 році водолаз військово-морських сил Дін Хейвз в 100 кілометрах на схід від Норфолка знайшов кістяк великого судна, що лежить на глибині 60 метрів. А в 1974 році той же остов бачив і інший водолаз, Дуглас Армстронг. Біда лише в тому, що точно встановити, чи було це знайдене судно розшукуваним кораблем, складнио. І ніхто з тих, хто виявили корабель, до кінця не впевнений, що це і насправді зниклий "Циклоп". Але навіть якщо це і "Циклоп", то загадок менше не стає.

Остов корабля лежить зовсім недалеко від гавані Норфолка, і при будь-якому розкладі хоч хтось із команди корабля міг врятуватися і дістатися до берега. А якщо і був шторм, то тіла і речі повинні були опинитися на березі. Тільки в одному-єдиному випадку не буває тих, хто вижив або уламків: якщо судно пішло на дно миттєво, не встигнувши зруйнуватися.

Нагадаємо, 16 травня співробітники берегової охорони Куби виявили на просторах Карибського моря судно, яке пропало безвісти більше 90 років тому на території Бермудського трикутника.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Бермудському трикутнику знайшли корабель прибульців

Також Знай.ua писав, вчені з університету Саутгемптона заявили, що змогли розкрити таємницю зникнення величезної кількості кораблів в Бермудському трикутнику