Амстердам — столиця і найбільше місто Нідерландів. За легендою, у 1275 році двоє рибалок, з волі божої уцілілих після шторму, заснували на березі річки Амстел рибальське поселення. Щорічний розлив річки потребував зведення дамби, з цього почалося багатотрудне будівництво міста на воді. Так народилося місто свободи.

У мережі показали знімки 1900-го зроблені в Амстердамі. Вони опубліковані на сайті Polona.

Місто будувалося руками самих мешканців, які боролися за кожну ділянку землі, осушуючи її за допомогою каменів і привезеної землі.

Популярні новини зараз
"Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Першим китом вибухового економічного зростання стала політика свобод. У країну ринули втомлені від інквізиторських методів влади інших країн вчені, художники, письменники, викладачі.

Слідом у 1602 році була заснована Голландська Ост-Індська компанія, що об'єднала місцевих купців в могутній і самостійний союз.

XVII-XVIII століття - це період найвищого розквіту міста, коли Амстердам став найбільшим портом, торговельним, економічним центром Європи.

Кінець XIX століття називають другим Золотим століттям Амстердама. Тоді побудували багато музеїв, залізничний вокзал і концертний зал.

Через місто прорили Амстердам-Рейн і Північний морський канал. З їх допомогою організували з'єднання з Німеччиною і морем. Обидва проекти значно поліпшили торгівлю зі світом.

Кінець XIX століття ознаменований індустріалізацією, що викликає різке зростання населення в місті та проблеми з житлом. Була прийнята програма будівництва житлових кварталів, завдяки цьому місто придбало вигляд, добре знайомий сучасним туристам.

В історії міста були свої знакові події: 1917 рік – так званий "Картопляний бунт"; 1928 рік – літні Олімпійські ігри.

У 2010 році історичний центр міста був включений в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Сучасний Амстердам — це культурна та економічна столиця Нідерландів, другий після Роттердама морський порт, головний туристичний центр і найбільше місто країни.

Каналами плавають кораблики зі скляними дахами, в крамницях пахне карамельними вафлями, а з вулиці доносяться дзвінки велосипедів. Мабуть, Амстердам - це найкраще місто у світі.

Нагадаємо, у мережі показали старовинні ретро-листівки з французького курортного міста Віші.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці дівчата на старовинних фотографіях верхи на мотоциклах спростовують будь-які стереотипи.

Також "Знай.uа" писав, у мережі показали рідкісні кадри вуличної моди Києва на початку XX-го століття. Трендом тих років були хороші головні убори, стильні сукні, приталені пальта, вишукані парасольки.