На території графства Південний Йоркшир у Великобританії археологи натрапили на скарб з монетами, які відносяться до унікального періоду в історії Римської імперії - Року чотирьох імператорів. Про це повідомляє The History Blog.

Скарб знаходився в невеликому глиняному горщику. Він складається з 78 монет динаріїв - срібних римських монет.

Монети цього періоду, які зберіглися, надзвичайно рідкісні в Британії. 78 зразків, знайдених в глиняному горщику, є найбільшою колекцією монет Року чотирьох імператорів, коли-небудь виявлених.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

На них був зображений імператор Гальба, який правив Римом з 6 червня 68 року по 15 січня 69. Його вбив намісник Лузітанії в сучасній Іспанії Оттон. Він був відданим прихильником Гальби, але імператор відмовився оголосити його своїм наступником. Оттон змовився з військовими і скинув Гальбу.

Монети були оголошені офіційним скарбом, і експерти з Британського музею оцінили їх ринкову вартість у 62 000 фунтів стерлінгів.

"Рік чотирьох імператорів" названий так через те, що в 68-69 роки нашої ери після смерті імператора Нерона і падіння династії Юліїв-Клавдіїв почалася громадянська війна. Повалення Нерона та його подальше самогубство привели імперію до хаосу.

За владу воювали Гальба, Отон, Вітеллій та Веспасіан. Протягом 18 місяців імператори змінювалися чотири рази.

Громадянські війни закінчилися, коли Веспасіан став імператором у липні 69 р. н. е. і заснував династію Флавіїв, яка буде правити Римом протягом 27 років.

Нагадаємо, дослідники з Італії оголосили про унікальну знахідку — посудину з мильного каменю, вщерть заповненого античними золотими монетами. Скарб виявили на території розібраного Театру Крессоні в Комо.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Швеції вдалося повернути артефакти монархів, що правили країною в XVII столітті. Похоронні регалії короля Карла IX і королеви Христини виявилися в передмісті Стокгольма. Вартість регалій оцінюється в 65 млн шведських крон (близько $7,2 млн).

Також "Знай.uа" писав, не менш загадковий і стародавній індійський храм Шрі Падманабхасвамі, споруджений на честь бога Вішну, який досі зберігає таємницю за запечатаними дверима.