Підліткові роки завжди вважалися найскладнішими. Стародавні юнаки і дівчатка мало чим відрізнялися від сучасних. Вони дуріли, любили і насолоджувалися життям. Правда, їх змушували укладати шлюби, іноді приносити когось у жертву, а ще дожити до повноліття їм було куди важче.

Освіта - це привілей

Якщо б ви в ті часи були рабом або жили у бідній родині, то, ймовірно, не витрачали б часу на виконання домашніх завдань з геометрії, а займалися якою-небудь фізичною працею.

Щоб потрапити в школу потрібно було мати не тільки зв'язку, але і величезні матеріальні засоби.

Популярні новини зараз
Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК
Показати ще

Єгипетські діти повинні були отримувати обов'язкову мінімальну освіту. Вони вивчали письмо, читання і арифметику.

У Стародавній Греції освіта, можливо, була більш універсальною і підходила більшій кількості підлітків. Тільки багаті діти отримували середню освіту, вже вправляючись у риториці, науці та філософії.

Фізкультура – основа здоров'я і сили

Важливою частиною виховання молодих поколінь у деяких давніх культурах була фізична сила.

У греків були обов'язкові: біг, стрибки, плавання, метання ваги, боротьба і важка атлетика. Оскільки ці форми гімнастики відмінно підготовляли грецьких чоловіків до війни.

Пізніше римляни взяли таку ідею собі на озброєння. По мірі зростання Імперії розвиток фізичної сили ставало все більш важливим атрибутом для виховання маленької римської дитини.

Непристойності в печерах

Людям завжди подобалося малювати купу дурниць на стінах. Більшість непристойних, дивних картин, які ви бачите в провулках або громадських туалетах, були розміщені там підлітками. Це ж правило поширюється і на стародавній світ.

Проведений у 2006 році аналіз палеолітичного печерного мистецтва припустив, що велика частина зображень в печерах, що включають в себе зображення печерних ведмедів та левів, моторошні сцени полювання, статеві органи, і в цілому малюнки порнографічного матеріалу були надряпані на стінах печер хлопчиками-підлітками, поведінка яких не відрізнялася скромністю.

Згідно археологічній знахідці 2015 року в римському форте Виндоланді (Тайнсайд), давні підлітки, так само як і сучасні, не могли пройти повз незастившего бетону. Археологи знайшли плитку з чітким відбитком ступні. Швидкий аналіз плити і сліду показав, що нога підлітка торкнулася її між 160 і 180 рр. н. е.

Ритуали повноліття

Церемонії повноліття існували в тій чи іншій формі практично в кожній культурі протягом тисячі років.

Зазвичай вони проходили в підлітковому віці і часто включали в собі деякі незвичайні ритуали або випробування, щоб психологічно привести підлітка до дорослого життя.

Не рідко підліткам, які вступали у доросле життя доводилося здійснювати жертвопринесення, як данину богам.

В стародавньому Китаї молоді хлопці вважалися повнолітніми по досягненні 20, а дівчата – 15 років. Дізнатися про те, що юнак чи дівчина стали дорослими, можна було по їх новій зачісці.

Вимушений шлюб

Шлюби за домовленістю - не зовсім дика річ навіть сьогодні, але вони були набагато більш поширені в стародавньому світі. Якщо хто-небудь з учасників шлюбу хотів повстати проти заручин, їх швидко ставили на місце.

В Стародавній Месопотамії шлюб був, швидше, вимушеною і спланованою мірою, ніж романтичною плутаниною.

З писань Геродота говорять, наприклад, про весільний аукціон, на якому молоді жінки-підлітки продавалися за найвищою ціною вавилонянам-чоловікам.

В стародавньому світі доросле життя починалася рано, особливо, якщо ви - молода дівчина.

Армійське життя

Хлопчики завжди готувалися до військової служби, яку вони з нетерпінням очікували. Рим використав обов'язковий призов на військову службу. Найчастіше, віддаючи підлітка в армію, батьки вже не мріяли його коли-небудь побачити.

Римська армія була однією з найбільш жорстоких і дисциплінованих військових формувань в історії людства. Не дивно, що багато молоді і вразливі люди хотіли туди увійти.

Згідно енциклопедії давньої історії, більшості новобранцям римської армії було від 18 до 20 років. Молоді римські солдати могли розраховувати на отримання гідної платні, подорож через весь відомий світ і життя на розкішних армійських базах.

Якщо ви не хотіли йти на війну в ім'я Імперії, то у вас не було вибору.

Якщо йшла війна, то чоловіча частина населення, в тому числі і підлітки, які призивалися для захисту завоювань своєї держави і імператора. Жертв в такі роки було безліч.

Нагадаємо, стародавній Рим прославився сильними воїнами, величною архітектурою, геніальними мислителями і справедливим законом. Але поряд з гуманістичними догмами все ж затесалися немислимі, за сучасними мірками правила і заборони.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на території сучасного Іраку десятки років тому група археологів під час розкопок міста Ашшур виявила загадкові глиняні таблички віком 2 700 років. Однак, тільки зараз, з допомогою сучасних технологій, вченим вдалося розшифрувати тексти.

Також "Знай.uа" писав, у 1980 році археологам вдалося виявити давньогрецьке плаття і зразки тканини. Однак, виставили його на огляд лише зараз. Експозиція демонструється в Національному археологічному музеї в Афінах.