164 роки тому французький астроном Урбер Левер'є вперше презентував на публіці синоптичну карту.

Синоптична карта (осяжна одночасно) - це географічна карта, на якій умовними знаками нанесені результати спостережень багатьох метеостанцій. Така карта дає наочне уявлення про стан погоди в даний момент.

При послідовному складанні карт з'ясовуються напрямки руху повітряних мас, розвиток циклонів, переміщення фронтів. Аналіз синоптичних карт дозволяє передбачити зміни погоди. Можна відстежити зміни стану атмосфери, зокрема, переміщення і еволюцію атмосферних збурень, трансформацію і взаємодію повітряних мас.

Днем народження синоптичної карти прийнято вважати 19 лютого 1855 року. Цього дня директор Паризької обсерваторії Урбен Левер'є (1811-1877), астроном-теоретик, що потряс весь світ відкриттям в 1846 році восьмої планети Сонячної системи Нептуна, представив Паризькій академії наук оперативну карту погоди в Європі на інтервал часу між 9 і 10 годинами ранку того ж дня.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Перша в історії науки синоптична карта була складена за погодними даними, надісланими в Париж телеграфом з ряду європейських міст. Вона поклала початок всесвітньої службі погоди. Робота Леверье довела, що за допомогою синоптичних карт можна передбачити виникнення штормів жахливої ​​сили.

На першій карті були намальовані лінії рівного тиску-ізобари, і виявилося, що ці лінії мають замкнуту форму і окреслюють області високого та низького тиску, і саме вони формують погоду.

Сучасна синоптична карта хоч і сильно відрізняється від своєї прабабусі по насиченості і наочності, але суть її залишилася колишньою. Сьогодні карти погоди обробляють за допомогою комп'ютерних систем, які дозволяють в лічені секунди проводити розрахунки, які раніше синоптики проводили годинами.

Це значно полегшує процес прогнозування погоди і дозволяє синоптикам в заощаджений час більш детально продумати свій прогноз і, таким чином, підвищити його точність. З приходом нових технологій суть роботи синоптика не змінилася. Він як і раніше вірний синоптичнрму методу, і карта погоди для нього - настільна книга.

Нагадаємо, Урбен Левер'є відкрив восьму планету Сонячної системи наосліп - за допомогою математичного рівняння.

Як повідомляв портал Знай.ua, вчені виявили унікальну карту Речі Посполитої.

Також Знай.ua писав, стародавня карта Всесвіту змінила уявлення про ацтеків