12 лютого відзначають Міжнародний день науки і гуманізму або День Дарвіна. Дата приурочена до дня народження знаменитого англійського вченого-натураліста.

12 лютого виповнюється 210 років великому натуралісту, який обґрунтував, чому людина не вінець божественного творіння, а хитромудра мавпа, що втратила хвіст в процесі еволюції.

Незважаючи на те, що секрет свого походження відомий людству майже два століття, до сих пір не всі в змозі змиритися з цим "пониженням у званні". Тому Дарвін навіть сьогодні залишається фігурою дискусійною.

Засновник теорії природного відбору, а також теорії еволюції і походження людини, Чарльз Дарвін народився 12 лютого 1809 року в Шрусбері в графстві Шропшир. У 1831 році він закінчує Кембриджський університет і здійснює подорож навколо світу на кораблі "Бігль", після якого видає "Щоденник досліджень" в 1839 році. У цьому Щоденнику Дарвін першим дає опис безлічі тварин Південної Америки і острівних гризунів, птахів, черепах.

Популярні новини зараз
Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися
Показати ще

Навколосвітня подорож зайняла більше часу, ніж планувалося. Замість двох років, "Бігль" провів в морі п'ять. Найбільше запам'яталася всім пасажирам "Бігля" висадка на Галапагоських островах, де Дарвін звернув увагу, що тамтешні тварини при своїй схожості, мають різноманітні особливості для виживання в своєму середовищі проживання.

У період з 1838 по 1841 роки Дарвін був секретарем Лондонського геологічного товариства.

У 1839 році Чарльз Дарвін одружився з Еммою Веджвуд, яка була його кузиною. Чарльз, особливо не поспішаючи до одруження, вибрав раціональний підхід до цієї справи: взяв аркуш паперу і в дві графи розписав всі "за" і "проти" такого союзу. "За" перемогли. І вони щасливо прожили разом, народити 10 дітей, а вечорами грали в нарди.

У 1842 році сімейна пара переїжджає в Даун в графстві Кент, де вони постійно і жили.

Емма Веджвуд

Чарльз Дарвін з донькою

У 1859 році виходить перша епохальна праця Чарльза Дарвіна "Походження видів шляхом природного відбору", в якій вчений довів, що існуючі види тварин і рослин виникли природним шляхом від інших видів. У 1868 році з'являється додаток до першої праці під назвою "Зміна домашніх тварин і культурних рослин". А в 1871 році публікується головна робота всього життя Дарвіна – "Походження людини і статевий відбір", яка доводить тваринне походження людини.

19 квітня 1882 року творець теорії еволюції Чарльз Дарвін помер. Тіло його було поховане поряд з гробницею Ньютона.

Сам Дарвін про своє життя говорив так: "Я вчився, потім здійснив навколосвітню подорож, а потім знову навчався: ось моя біографія".

Більшість вчених ще за життя Дарвіна визнали його теорію еволюції, і сьогодні вона є фундаментом для сучасної теорії еволюції. Що стосується природного відбору як основної рушійної сили еволюції, то ця теорія поширилася серед вчених лише в 1930-х роках.

Римсько-католицька церква офіційно визнала теорію еволюції у 2014 році. Папа Франциск висловився в тому сенсі, що тіло ми віддаємо науці, а сфера церкви- це турбота про душу.

"Еволюція в природі не суперечить поняттю створення, бо еволюція потребує створення істот, які розвиваються", - завив Папа Римський.

Нагадаємо, 30-річний експеримент підтвердив правильність теорії еволюції. Групі австралійських учених вдалося довести, що межі еволюції немає

Як повідомляв портал Знай.ua групі хіміків із Науково-дослідницького інституту Скріппса (США) вдалося з'ясувати, як зароджувалося життя на Землі.

Також Знай.ua писав, вчені вирішили перевірити, наскільки припущення Чарльза Дарвіна поширюється на рослини, і з'ясували, що в цілому воно відповідає істині, проте не враховує деякі винятки.