Група дослідників з Оксфордського університету (Великобританія) з'ясувала, що знайдений в Монголії череп є останками найбільш ранньої людини, яку виявили в цьому регіоні. Учені опублікували сенсаційну статтю у Nature Communications. Про це пише Eurek Alert.

Британські вчені визначили, що вік знайденого черепа давньої людини становить 35 тисяч років.

"Цей загадковий череп протягом деякого часу спантеличував дослідників. Поєднання передової науки, включаючи радіовуглецеве датування і генетику, тепер показало, що череп належить до останків сучасних людей, і результати чудово вписуються в археологічний літопис Монголії, яка пов'язує сучасників з періодом раннього верхнього палеоліту в цій частині світу", – сказав професор Тому Хайям, який очолює дослідницьку групу PalaeoChron в Оксфордському університеті.

Популярні новини зараз
Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Запитай у дружини або мами: які документи потрібні українським чоловікам для оновлення даних у ТЦК В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Відомо, що дослідники провели аналіз ДНК і використовували технологію радіовуглецевого датування. Оксфордські вчені використовували нову методику дослідження забруднених кісток – оптимізацію радіовуглецевого аналізу.

Головна відмінність нового методу в тому, що з останків вилучаються зразки однієї амінокислоти, датування якої дозволяє точніше дізнатися вік останків.

Британські експерти скористалися також допомогою італійських колег для визначення віку кісток.

Завдяки спільним зусиллям експерти з'ясували, що останки належать саме сучасній людині, а не тимчасовій формі переходу від одного виду до іншого.

Як стверджують фахівці, нова методика допоможе краще зрозуміти формування суспільства і теорію розвитку людства.

Зазначимо, раніше вважалося, що останки приблизно на вісім тисяч років молодше – такі результати давав радіовуглецевий аналіз. Вони, як вважали антропологи, належали гомініду монголантропу (Mongolanthropus), що жив в плейстоцені (епоха четвертинного геологічного періоду, що почалася 2,588 мільйона років тому і закінчилася 11,7 тисячі років тому).

Нагадаємо, міжнародна група дослідників проаналізувала ДНК 151-ї мумії з археологічного району Абусире ель-Мелек. Ця територія розташована вздовж Нілу в Середньому Єгипті. У дослідженні беруть участь мумії віком 1400 років до н. е. – 400 років н. е ..

Як повідомляв портал "Знай.uа", у 2016 році світ потрясла новина про сенсаційну знахідку – на Канарських островах, а саме на Тенеріфе були знайдені мумії справжніх велетнів.

Також "Знай.uа" писав, молекулярні біологи з Великобританії створили нову методику аналізу геному, яка дозволяє дуже точно оцінювати ДНК, успадковане від різних давніх популяцій людей.