Нещодавно дослідники з'ясували, що на території Великобританії пивоварінням займалися ще в Залізному столітті. Докази цьому дослідники знайшли під час будівництва нової дороги між Кембриджем і Гантингдоном. Про це повідомляє видання Daily Mail.

Так, під час розкопок групі археологів вдалося виявити залишки пивоварні, яка існувала в 400-му році до нашої ери.

Як повідомляє вчений Стів Шерлок, знахідка, ймовірно, є найстарішим фізичним доказом виробництва пива на території Великобританії.

Дослідники вивчили невелику частину знайденого обгорілого речовини і прийшли до висновку, що воно утворилося у час процесу ферментації.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Виявилося, що пориста структура цих елементів дуже схожа на хліб. Однак мікроскопічне обстеження показало, що це залишки саме пивного виробництва. Є великі частинки подрібненого зерна, але відсутній борошно", - заявила археолог Лара Гонзалес.

Вона сподівається, що подальший аналіз процесу броварного бродіння покаже більше.

Докази того, що місцеві жителі мали смак до каші і хліба, також були виявлені під час робіт з модернізації 21-мильного (34 км) відрізка дороги.

Експерт з пива Роджер Протц (Roger Protz), колишній редактор "Кампанії за гарне пиво" справжнього елю, сказав:

"Східна Англія завжди мала велике значення для пивоваріння завдяки якості вирощуваного там ячменю. Він відомий як морський ячмінь і цінується у всьому світі. Коли римляни вторглися до Англії, вони виявили, що місцеві племена варять пиво типу курмі".

Він сказав, що це, ймовірно, було зроблено із зерна, і що хміль не використовувався у Великобританії до 15-го століття.

Як інформує видання, вважається, що примітивні культури Месопотанії могли варити солодові відходи ячменю ще в 10 000 р. до н. е., але про них нічого не відомо.

Раніше найстаріші сліди пивоваріння у світі були знайдені в Китаї, їх вік 9 тис. років. Цей стародавній напій був виготовлений з використанням плодів глоду, китайського дикого винограду, рису і меду і є найстарішим відомим ферментованим напоєм в історії - навіть старше, ніж вино.

У Єгипті пиво почали варити ще за 5 тис. років до нашої ери. Вони варили такі речі, як фініки, гранати та інші місцеві трави.

Експерти тепер знайшли докази пивоваріння у Греції під час бронзового століття.

Нагадаємо, як напій з Азії змінив життя європейців.

Як повідомляв портал "Знай.uа", деякі продукти наших предків ми вирощуємо і вживаємо досі. Їх історія нараховує десятки тисяч років.

Також "Знай.uа" писав, коли люди почали використовувати одну з найдорожчих прянощів у світі.