Художники історичного жанру, як і годиться, черпають натхнення з реальних історій.

Британський художник нідерландського походження - Лоуренс Альма-Тадема також був одухотворений дивовижною історією, що сталася на голландському узбережжі в 1421 році.

Трагічна подія сталася в листопаді, коли прибережну територію Нідерландів охопила найбільша повінь, викликана штормовим "припливом Святої Єлизавети", саме в той день, коли католики вшановують пам'ять святої Єлизавети Тюрингської. Звідси і назва.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Стихія розігрувалася поступово. Піднявся штормовий приплив, і потужний вітер люто погнав води Північного моря від Дордрехт в бік Нідерландів.

Повінь змила з узбережжя десятки сіл і забрала сотні життів їх жителів. Під водою опинилися сімдесят два населених пункти. Кількість потонулих і без вісті зниклих обчислювалася тисячами, худобу та запаси врожаю було змито в море. Для залишилися в живих ця катастрофа стала жахливим випробуванням.

Так і з'явилася легенда про сміливого кота.

Перекази, що дійшли до наших днів, свідчать, що після повені було знайдено немовля, який вижив у катастрофі, врятований від вірної загибелі звичайним, але хоробрим домашнім котом.

А те місце, де це сталося було названо Кіндердам - "Дитяча дамба".

В той момент, коли вода відступила, і ті, хто залишився в живих вийшли зі своїх укриттів, щоб озирнутися.

Перед постраждалими відкрилася страшна картина. Село практично було змито з лиця землі. А біля самої дамби була помічена дитяча колиска. Її сильно било хвилями про дамбу, а за її дерев'яних поручнів як божевільний скакав кіт.

І ніхто з очевидців навіть не міг припустити, що в колисці міг хтось вижити. Однак нещасного котика потрібно було рятувати.

Як же всі були здивовані, коли дізналися, що в колисці виявився солодко спить малюк. А кіт стрибає, з одного краю перила на інший підтримував рівновагу колиски так, що постільна білизна дитини залишалася сухою. Малюка навіть не розбудили вируючі хвилі.

"Повінь у Бісбосі в 1421 році"

Саме ця легенда про дитину, яка вижила у тій страшній катастрофі, і неймовірно хороброго кота, який оберігав малюка, лягла в основу полотна "Повінь у Бісбосі в 1421 році", написаної через чотири століття Лоуренсом Альмой –Тадемой.

Нагадаємо, як пухнастики управляли державою разом зі своїми владними господарями.

Як повідомляв портал "Знай.uа", при проведенні археологічних розкопок в Данії були виявлені останки кішок часів вікінгів. Вивчивши скелети, вчені з'ясували, що сьогодні кішки на 16% більше, ніж їх родичі.

Також "Знай.uа" писав, як Голлівуд шукав найстрашнішого чорного кота у світі.