Група археологів провела масштабні розкопки в центрі Любляни, столиці Словенії. Цікаві відкриття не змусили себе чекати.

Те, що вдалося виявити вченим, приємно здивувало – це була багата могила невідомої жінки. Про це повідомляє Урядовий кур'єр.

Дослідники припускають, що вона була лідером християнської спільноти, оскільки тільки цей факт здатний пояснити таку кількість знайдених в могилі артефактів з християнською атрибутикою.

Проте, поки невідомо, ким насправді була ця загадкова жінка.

Популярні новини зараз
Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

На думку вчених, жінка була першою людиною, похованою на кладовищі під вулицею Госпосветською, і її могила була центральною в некрополі. Ймовірно, вона була видатною і впливовою людиною в римській Емони.

Проте її соціальний статус та місце народження залишаються таємницею і предметом для дискусій. Аналіз її фізичних залишків повинен відповісти на деякі з цих питань у майбутньому.

Зараз більшість цінних знахідок з розкопок могили можна побачити в казні Міського музею Любляни.

Археологів також цікавлять події, що відбувалися після поховання цієї загадкової жінки. Каплицю, в якій її поховали, потім знесли і побудували велику споруду на місці усипальні.

Всередині цієї споруди християнська громада Емони практикувала похоронну процесію, відому як ad sanctos (з латинської - у святості), згідно з якою небіжчиків ховали у святих, щоб ті теж вважалися святими.

Нинішню Любляну заснували як римське поселення Емона майже 2000 років тому. Населення Емони складалося насамперед із колоністів, вигнаних з північної Італії через брак землі, але пізніше тут оселилися ветерани війн, які у свій час допомагали створювати Римську імперію.

З попередніх розкопок у цьому районі археологи дізналися, що частина римського кладовища, мабуть, лежить під вулицею Госпосветською, а тому сподіваються знайти стародавні могили.

Нагадаємо, у Шотландії під час генерального прибирання в хімічній лабораторії Університету Сент-Ендрюс натрапили на друкований примірник періодичної таблиці Менделєєва, який вважається найстарішим з усіх збережених у світі на сьогоднішній день.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Рогатині на Івано-Франківщині, місцеві жителі передали виявлений у лісі повстанський архів для подальшого вивчення в Національний музей-меморіал “Тюрма на Лонцького”.

Також "Знай.uа" писав, дослідники Інституту археології Варшавського університету відкрили багатющу доісторичну гробницю в Польщі розташованих на схід від Вісли.