Колись на цих мовах говорили і навіть писали цілі народи. Але, коли помирає останній носій, мова перетворюється на мертву.

До речі, частина мертвих мов — латинська, приміром, не застосовується в розмовній мові, але використовується наукою і Католицькою церквою. Однак, є і наріччя, які втрачені і вчені ніяк не можуть розшифрувати. Вони не пов'язані ні з одним існуючим діалектом і не зрозумілі в принципі.

Тасманійські мови

Як стверджують вчені, в давнину на території Тасманії існувало до 6 абсолютно різних мов. Останній носій, Фанні Кокрейн Сміт, померла в 1905 році, встигнувши зробити кілька записів мови на воскові циліндри.

Популярні новини зараз
Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Хаттська мова

Хаттська культура, незважаючи на велике поширення, так і залишилася неписемною. Хатти вважали за краще наймати іноземних писарів, які використовували аккадську мову. Деякі слова залишилися на стародавніх монументах, але розшифрувати їх не вдасться ніколи.

Мероїтська мова

В глибоку давнину на території сучасного Єгипту стояло древнє місто Мерое, культура якого була тісно пов'язана з Давнім Єгиптом. От тільки мова у них був свій, незвичайний. Вчені донині не можуть знайти зв'язку ні з одним іншим мовою світу. Сьогодні відомі значення трохи більше сотні мероїтських слів, але для читання текстів цього не достатньо.

Етруська мова

Приблизно з VIII століття до нашої ери на ній говорили на території від Корсики до Альп, але до I століття мову раптово померла. Країна Етрурія стала частиною Римської Імперії в незапам'ятні часи. Однак, етруська мова залишалася чомусь відокремленим. Розшифрувати етруські тексти вчені не можуть.

Північнопіценська мова

Вважається, що північнопіценська мова є якоюсь похідною етруською, а це лише ускладнює його розшифровку. Знаменита "Стела з Новилари" містить загадкові написи саме на цій стародавній мові.

Касситська мова

Древнє плем'я касити розташовувалося на території північної Месопотамії. У XVIII-IV століттях до нашої ери кассити зуміли захопити владу у Вавилоні, але впали з навалою еламітів. Разом з ними загинув і мова.

Пиктська мова

Свою писемність пікти запозичили у ірландців, спотворюючи мову до невпізнання. На початку Середніх століть племена піктів населяли Шотландію, Гебріди і Оркнейські острови. Сьогодні вчені мають приблизно 40 написів, зроблених на цьому мертвому мовою. З однозначним перекладом все дуже складно.

Иберська мова

На півдні Франції і на території сучасної Іспанії говорили на иберській мові. Вчені навіть не можуть точно зрозуміти, з якими саме народами були ібери в спорідненості: хтось говорить про басків, інші ж, спираючись на свідчення Юлія Цезаря, згадують піктів.

Бананові мови

Вчені знають про існування цих мов тільки завдяки збереженим до наших часів іменам, та й то лише в шумерській транскрипції. Це група древніх мов народностей долини річки Тигр, зникла з приходом сюди Шумерів.

Сиканська мова

Ще до приходу індоєвропейських народів на Сицилії жили Сикани, корінне населення острова. Письмовою мовою ці представники однієї з найдавніших народностей світу якось не турбувалися — вчені дізналися про неї лише за деякими збереженими сьогодні топонімами та іменами.

Нагадаємо, прийнято вважати, що немає більшого гріха, ніж той, який зробив Юда Іскаріот. Його ім'я - синонім підлості і зради. Наскільки правдива біблійна легенда про зраду Юди?

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці 10 дивних речей не можуть пояснити навіть кращі вчені планети.

Також "Знай.uа" писав, унікальна Біблія повернулася до рук священиків, її особливість вражає.