Таємниці багатьох корисних винаходів, які створили тисячі років тому, нажаль, загублені й досі збивають з пантелику інженерів і винахідників рівнем розвитку технології. Сучасні аналоги деяких з цих винаходів з’явилися зовсім недавно. Повідомляє Всвіті.

Напис над лівим кораблем говорить: "Римляни підпалюють ворожий флот".

1. Грецький вогонь: таємнича хімічна зброя

У VII-XII століттях візантійці використовували таємничу речовину в морських боях для підпалювання своїх ворогів. Ця рідина горіла навіть у воді. Вогонь можна було погасити тільки оцтом, піском, або сечею. Така зброя була відома як грецький вогонь. Досі вчені не знають, що це була за речовина.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

2. Гнучке скло: занадто дорога речовина

У трьох античних джерелах, які дійшли до наших днів, містяться згадки про гнучке скло. Історія цього винаходу вперше була розказана Петронієм (63 р н.е.).

Він писав про склодува, який подарував імператору Тиберію (правив у 14-37 н.е.) скляну посудину. Склодув попросив імператора повернути йому посудину і, коли отримав її, кинув на підлогу.

Посудина не зламався, а лише деформувалася, і склодув швидко повернув їй первинну форму. Побоюючись зниження вартості дорогоцінних металів, Тиберій наказав обезголовити винахідника, щоб його секрет помер разом з ним.

Якщо нещасний римський склодув дійсно винайшов гнучке скло, він на тисячі років випередив свій час.

У 2012 році скляна компанія Corning представила гнучке "вербове скло" – жаростійкий і настільки гнучкий матеріал, щоб його можна скручувати в рулони. Цей винахід знайшов широке застосування для виробництва сонячних батарей.

3. Протиотрута від всіх отрут

Розробку "універсальної протиотрути" приписували царю Митридату VI Понтійському (правив в 120-63 до н.е.). А її вдосконалення – особистому лікарю імператора Нерона.

Збереглася лише інформація про інгредієнти. Серед них були опіум, нарізані гадюки, поєднання малих доз отрут і їх протиотрут. Ця речовина була відома як мітрідатіум, на честь царя Мітрідата VI.

4. Теплова променева зброя

Архімед підпалює римські судна близько Сіракуз за допомогою параболічних дзеркал

Грецький математик Архімед (212 р. до н.е.) розробив променеву зброю, яку намагалися відтворити в 2004 році автори програми "Руйнівники легенд" каналу Discovery. Едріен Мейор описав цю зброю, як "ряди полірованих бронзових щитів, що відбивають сонячні промені на ворожі кораблі".

5. Римський бетон

Численні римські будівлі, які простояли тисячі років, є прямим доказом більш високої якості римського бетону в порівнянні з сучасним.

Секрет довговічності цього прадавнього бетону був відкритий зовсім недавно. Секретним інгредієнтом виявився вулканічний попіл.

6. Дамаська сталь

Дуже міцний метал. До початку епохи промислової революції він залишався найбільш міцним металом, відомим людині.

Секрет виготовлення близькосхідної дамаської сталі був відновлений тільки в сучасних лабораторіях з використанням скануючої електронної мікроскопії. Людина опанувала цю технологію близько 300 р до н.е. і втратила її в середині XVIII століття.

Нагадаємо, археологам вдалося знайти вирізану в скелі баню. Будівлі понад 2,5 тис. років, її виявили в стародавньому місті Накум, в Гватемалі. Як розповідають дослідники, лазня могла служити жерцям і суспільній верхівці майя для оздоровчої мети і релігійних обрядів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у провінції Айдан, яка знаходиться на заході Туреччині при археологічних розкопках у візантійському замку Кадикалесі на заході Туреччини виявили сліди собак і кішок на цеглі та черепиці. Тварини залишили сліди близько 8 століть тому.

Також "Знай.uа" писав, женці, що вийшла просто прогулятися, вдалося знайти неймовірну археологічну знахідку. Пильна мешканка випадково помітила, що з землі стирчать незвичайні камені.