Прадавній Рим прославився сильними воїнами, величною архітектурою, геніальними мислителями і справедливим законом. Але поряд з гуманістичними догмами все ж затесалися немислимі, за сучасними мірками правила і заборони. Ми розповімо про 5 з них.

Заборона на самогубство

Людина не могла розпрощатися з життям просто, лише захотівши. Для цього слід було подавати прохання в сенат і вказати в ньому причини, що пояснюють його бажання. Якщо доводи переконливі, то прохачеві видавався дозвіл на суїцид і пляшечка з отрутою.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Заборона на плач

Похорон в Стародавньому Римі відрізнялися від загальноприйнятого уявлення. Винос тіла небіжчика супроводжувався піснями і танцями. Актори розігрували кумедні сценки з життя померлого, а спеціально найняті жінки зображували дикий біль. Вони ридали, дряпали обличчя. Але все ж, плакальниці, кому набридли, і плач на похороні був офіційно заборонений.

Заборона на подружню зраду

Законодавство Риму наочно відображало патріархальний уклад суспільства. Так зрада чоловіка ніяк не каралася. А ось якщо чоловік заставав свою дружину в ліжку з іншим, він повинен був закрити їх на засув і бігти за сусідами для підтвердження факту зради. Після цього обов'язково слідувало розлучення. Якщо коханцеві не пощастило бути актором або вільновідпущеним, розгніваний чоловік міг вбити його, без розборів. Те ж відбувалося і з неофіційним залицяльником дочки.

Заборона на темний колір волосся для повій

Жрицям кохання заборонялося бути брюнетками або шатенками. Все тому, що римляни, повертаючись з походів, привозили з собою полонянок. Вони ставали або рабинями, або проститутками. Так як бранки були, в основному, з європейських країн, багато з них мали рудий або світло-русявий колір волосся. Тому був виданий указ про те, що всі дівчата для утіх повинні були фарбувати волосся в яскраві відтінки, щоб їх не переплутали з порядними темноволосими римлянками.

Заборона на розкіш

До правління Нерона існував закон, який обмежував зайву розкіш у побуті. В 181 р. до н.е. був прийнятий закон Гая Орхидія, який регламентував допустиму кількість гостей і суми, які можна витрачати на частування. Можна було приймати не більше трьох осіб в будні дні, і не більше п'яти – в базарні та свята. Також вказувалося чітка кількість начиння, яке можна було мати вдома.

Нагадаємо, дивні факти з життя стародавніх греків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у стародавньому Римі налічувалося 35 лупанаріїв, що відомо про перші публічні будинки.

Також "Знай.uа" писав, Помпеї подарували світові ще один твір мистецтва.