У стародавній римській гробниці в Йорданії археологи виявили справжній найстаріший комікс у світі. Він у деталях розповідає про повсякденне життя міста Капітоліада тисячі років тому.

Два римських поховання були виявлені у 2016 в місті Бейт-Рас Департаментом старожитностей Йорданії. Майже півтора року знадобилося міжнародній команді вчених, щоб провести розкопки, в результаті яких вдалося оголити стіни і побачити малюнки.

Про це розповідає археолог Жульєн Аліко (Julien Рівні) з Лабораторії досліджень історії античного світу (Франція).

Сотні фігур людей, тварин і богів – зображені на стінах поховання. Їх пози і дії, що ілюструють рутинні заходи, такі як збір врожаю і будівництво оборонної стіни в місті, яке було процвітаючим центром торгівлі й культури в другому столітті нашої ери.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Сотні фігур людей, тварин і богів - зображені на стінах поховання. Їх пози і дії, що ілюструють рутинні заходи, такі як збір врожаю і будівництво оборонної стіни в місті, який був процвітаючим центром торгівлі й культури в другому столітті нашої ери.

Персонажі нагадують бригадирів та робітників різних будівельних спеціальностей. Є сцени нещасних випадків і повсякденного побуту. Як відзначають дослідники, що збереглися гробниці стародавньої Капитолиады часто прикрашені яскравими картинами.

Але виявлені малюнки в такому достатку і зміст детальні підпису раніше археологам не зустрічалися. На малюнках - десятки написів, які пояснюють зображення, і описують зафіксовані на них дії.

Наприклад, картинка із зображенням камнетеси супроводжується написом "Я ріжу", а нещасний випадок на будівництві пояснюється словами - "На жаль, для мене, я мертвий!". На думку вчених, знахідка - це не що інше, як аналог сучасних коміксів.

Поховання розміром близько 52 квадратних метрів містить дві похоронні камери стіни. Стіни і стелю головною з них покривають близько 260 малюнків, які супроводжуються 60 написами.

В основному це замальовки будівельних робіт, і вони демонструють всі стадії процесу зведення оборонних споруд. Розшифровані ще далеко не всі підписи до картинок, але зрозуміло, що ми маємо справу з екстраординарним явищем.

Нагадаємо, у Шотландії під час генерального прибирання в хімічній лабораторії Університету Сент-Ендрюс натрапили на друкований примірник періодичної таблиці Менделєєва, який вважається найстарішим з усіх збережених у світі на сьогоднішній день.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Рогатині на Івано-Франківщині, місцеві жителі передали виявлений у лісі повстанський архів для подальшого вивчення в Національний музей-меморіал “Тюрма на Лонцького”.

Також "Знай.uа" писав, дослідники Інституту археології Варшавського університету відкрили багатющу доісторичну гробницю в Польщі розташованих на схід від Вісли.