Зараз ім'я Діора – це синонім паризької моди. Але все починалося для Крістіана з продажу малюнків та ескізів одягу і капелюшків в журнал Le Figaro Illustre.

Це був складний період в житті Діора. 1931-го його мати помирає від раку, а батько терпить банкрутство і через деякий час занедужує на туберкульоз. 26-річний хлопець працював у поті чола. І відразу ж був помічений відомим у той час модельєром Робером Піге.

Історія Діора в світі моди почалася тоді, коли текстильний магнат Марсель Буссак (1889-1980) захотів відкрити власний будинок високої моди, щоб пожвавити продажі тканин.

Йому рекомендують Крістіана Діора. Той довго вагається, перш ніж прийняти пропозицію. Навіть радиться з ворожкою. І та запевняє, що карти показують успіх і славу. Модельєр приймає пропозицію і вимагає повну свободу творчості.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію Пенсія за інвалідністю: скільки в 2024 році отримуватимуть українці з 3 групою
Показати ще

Забобонний Діор вирішує облаштувати офіс в колишньому готелі на 30 авеню - бо той розташований в 8-му окрузі Парижа, має 8 поверхів і стільки ж просторих приміщень для ательє всередині. Наймає перший персонал - 85 осіб. Особисто відбирає моделей для показів і навіть робочих, ремонтувати приміщення.

В домі облаштовують медпункт, їдальню, кімнату відпочинку для моделей. Інтер'єри проектує Віктор Гранпьер, товариш Діора. Для показів одягу будує пишні спіральні сходи. Офіційне відкриття відбувається через 2 місяці.

Перший показ колекції Діора називався "Жінка-квітка". Журналісти прозвали цей стиль одягу new look - "новий силует".

"Фігура повинна бути цілісною - від черевиків до капелюха. Жінка - це квітка з ніжними плечима, розкішним бюстом і осиною талією, одягнена в плісировані спідниці, схожі на розкритий бутон", - описує свою роботу дизайнер.

У першій колекції денні сукні важили до 4 кг, а вечірні – до 30 кілограм, але надто великим було бажання Діора відродити велику розкіш.

Він казав: "Європа втомилася від падаючих бомб. Тепер їй хочеться запалювати феєрверки".

Вражені глядачі прибували в небувалому захваті. Діор вдихнув життя в моду того часу. Жінки, дійсно, були схожі на тендітні ніжні квіти.

"Я створив квіткових жінок", - не без гордості констатував модельєр.

До речі, квіти були його слабкістю. Він був пристрасним квітником, а його родове гніздо в Гранвіль на березі Ла-Маншу потопало у квітах.

Діоровські парфуми також мали яскраво виражений квітковий аромат.

"Досить відкрити флакон, щоб виникли всі мої сукні, а кожна жінка, яку я одягаю, залишила цілий шлейф бажань. Духи - необхідне доповнення жіночої особистості, завершальний акорд для сукні", - любив повторювати Діор.

В кінці показу публіка вибухнула оваціями. Будинок "Діор" отримав стільки замовлень, скільки планували мати протягом півроку.

Діор став королем моди і до нього приходили справжні королеви: Фара Діба, герцогиня Віндзорська, Ева Гарднер, Інгрід Бергман, Рита Хейворт, Марлен Дітріх, Лорен Бейкол.

За 11 років він розробив 22 різних силуетів, жіноча фігура могла бути схожою і на 8, і на Н, і на А або Y, але довжина у всіх його образів завжди була між коліном і щиколоткою.

І всі жінки безумовно наслідували його ідеї. Діор винаходив нові силуети, щоб інтерес до моди не слабшав. Діор задавав тон, а всі інші підкорялися йому.

Він створював унікальні вбрання і любив, щоб його копіювали.

У 52 роки 24 жовтня 1957-го після раптової зупинки серця Крістіан Діор покинув цей світ.

Створений Діором стиль проіснував всього 11 років, але внесок модельєра в розвиток світової (і насамперед французькою) моди - величезний.

Саме Діор відновив статус Парижа як столиці світової моди. Він створив новий образ жінки, "виховав" П'єра Кардена і Сен-Лорана і заклав основи розвитку Прет-а-Порте, відкривши будинки моди в США і Південній Америці. Крім того, створив власну лінію взуття і фірму з виробництва парфумів Parfums Christian Dior.

Нагадаємо, секрети королеви Вікторії, які змінили весільну моду.

Як повідомляв портал "Знай.uа", сучасники стверджують, що мадам Помпадур внесла чималий внесок у розвиток культури.

Також "Знай.uа" писав, що зробила велика Коко Шанель для світу моди.