Найзагадковіший і найдивовижніший народ Африки, який перевертає свідомість обивателів – це, безумовно, туареги. Народ за віросповіданням мусульмани, однак їхні релігійні традиції незвичайні.

У туарегів є легенда, що коріння їх йдуть від легендарної праматері і великої правительки цариці Сахари Тін-Хінан, яка була амазонкою і прийшла в Хоггар зі своєю служницею з південної області нинішнього Марокко, який називався Тафілалет.

Сучасні кочівники зберегли давню культуру, а їх головна відмінність від усього іншого світу – це традиція матріархату.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Саме тут дівчатам до весілля дозволяється мати кілька коханців. Як правило, чоловік може приїхати в намет коханої, провести з нею ніч, але це аж ніяк не гарантія того, що він залишиться тут і в наступний вечір.

При цьому вельми ретельно зберігається таємниця особистого життя. Це означає, що зайти в будинок до жінки і залишити його коханець повинен після заходу сонця і до його сходу.

Здавна тут було заведено, що саме чоловік після досягнення повноліття не повинен відкривати обличчя.

Юнак отримує від батька два головних подарунка – двосічний меч і спеціальну лицьову накидку. Без неї не можна виходити на люди, її ж треба носити і вдома, прикриваючи обличчя навіть під час їжі і сну.

Дівчатка з раннього віку вчаться читати і писати.

Як правило, дівчата виходять заміж у віці 20 років, претенденти на руку і серце повинні вправлятися у віршуванні, посилаючи красуні поетичні рядки.

Дівчата мають право їм відповісти, правда, вони використовують свій унікальний алфавіт "тіфінаг", засвоєний від матері (чоловіки цього племені використовують латинський або арабський алфавіт).

Думка жінок високо цінується чоловіками, які охоче радяться з дружинами або матерями.

Крім того, туарегські жінки є власниками сімейного майна, їм належить житло і худоба, а в разі розлучення це майно дружина ділить на свій розсуд.

В суспільстві туарегів склався дивовижний лад: чоловіки чудово володіють бойовим мистецтвом, вони безстрашні воїни та чудові торговці, жінки – берегині культурної спадщини, саме вони навчені грамоті, продовжують фольклорну традицію.

До речі, туареги мають особливі туніки кольору індиго, за це їх навіть прозвали "синіми людьми Сахари".

На жаль, точно невідомо, для яких цілей служить вбрання: за однією з версій – оберігає туарегів від злих духів, за іншою (більш прагматичною) – захищає від пилу і піску.

Цікаво, що туареги фарбують тканину специфічним способом: економлячи воду, вони не просочують її фарбою, а "вбивають" її камінням. З часом фарба починає обсипатися, і шкіра туарегів часто має синій колір, як у справжніх аватарів.

Туарегське прислів'я говорить:

"Чоловік і жінка поруч один з одним очима і серцем, а не тільки постіллю".

Втім, етнос туарегів – яскравий приклад того, що в соціумі рівноправність чоловіків і жінок – досяжна. Головне – правильно розподілити обов'язки.

Нагадаємо, шокуючі традиції індіанців Піраха.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Мурсі поклоняється демонові смерті, який, як вони вважають, укладений в кожній людині. Вся життя племені пов'язана з магічними ритуалами.

Також "Знай.uа" писав, одне з найдивовижніших місць на нашій планеті – Ангола. Тут, на південно-заході країни, збереглися дикі і самобутні племена, в існування яких складно повірити.