У минулому році під час розкопок на ділянці по вулиці Татарська 17/1 археологи Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника завідувач сектором «Музей старожитностей» Петро Болтанюк та провідний науковий співробітник Ігор Старенький знайшли гаманець із десятьма срібними монетами.

За словами Старенького, гаманець представляв собою зліпок з 10 монет, які датуються часом 1447-1589 рр. Також відомо, що він знайдений на глибині 1,8 м від сучасної денної поверхні на рівні горизонту житла золотординсько-литовського часу.

Найдавнішою знахідкою є білонний гданський солід Казимира IV (1447-1492 років). Дослідники відзначили, що монета сильно потерта. На аверсі герб Королівства Польського орел, розміщений на гербовою картуші. По колу напис «KAZIMIRVS REX P» збережений лише частково. На аверсі герб Гданська, по колу напис «MONET CIVIT DAI» також погано збережений. Загальна маса монети склала 1,33 грам.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Старенький також повідомив, що пізньою монетою серед знайдених є солід Сигізмунда ІІІ Вази, датований 1592 роком.

Раніше ми писали про те, що дослідники, які вивчали життя черниць, що проживали в монастирі Дальхайм на німецькій землі Рейнланд-Пфальц знайшли дорогоцінний лазуритовий пил на зубному камені.

Нагадаємо, що група археологів натрапила на зуби древнього людини на території Арктики. Як зізнаються самі дослідники, знахідка стала справді сенсаційною. Цим останкам майже 4000 років.

Як повідомляв портал Знай.uа, група археологів в іспанському місті Аїн біля Валенсії виявила меч епохи середньовіччя, який чудово зберігся, незважаючи на свій солідний вік.

Також портал Знай.uа писав, міжнародна група дослідників проаналізувала ДНК 151-ї мумії з археологічного району Абусирі ель-Мелек. Ця територія розташована вздовж Нілу в Середньому Єгипті. У дослідженні беруть участь мумії віком 1400 років до н.е. – 400 років н.е.