Живописець з Франції запам'ятався всім як батько світового імпресіонізму. Більшість картин Моне немов просочені запахом свіжої трави, квітів та теплого літа.

Свій "слід" французький художник залишив не тільки на землі, але і на Меркурії, де в честь імпресіоніста було названо один з кратерів планети.

Одного разу Моне сказав: Я намагався зробити неможливе - намалювати сам світ.

Нещодавно вчені з Рочестерського університету в США вивчили картини Клода Моне і стверджують: родоначальник імпресіонізму створив полотна, які "маніпулюють глядацьким сприйняттям".

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Йдеться про дослідження під назвою "Міст Ватерлоо Клода Моне: бачення і технологія роботи", в основу якого ліг однойменний цикл картин великого французького живописця.

Як показало нове дослідження, картини французького імпресіоніста Клода Моне змушують наш мозок по-різному інтерпретувати кольори і зображення.

Унікальна техніка Моне створює для нашого мозку ілюзію тривимірного зображення.

"Глядач усвідомлює, що це ілюзія, але мозок автоматично групує об'єкти таким чином, що картина бачиться об'ємною", — говорить Дуже Тадин, фахівець з когнітивістики.

Моне маніпулює зоровим сприйняттям, моделюючи об'ємні сцени на плоскій поверхні, і обманює мозок глядача, зображуючи елементи світла, тіні і контрасту.

Крім того, особлива техніка мазків Моне створює ефект, званий одночасним зоровим контрастом: один і той же колір виглядає по різному поряд з різними квітами.

Завдяки цьому мазки відіграють роль світлових плям, які стимулюють наш мозок і змушують бачити картину по іншому, пояснює Тадин.

Як відзначають експерти, міст Ватерлоо на картинах ніколи не змінює свій колір, але Моне використовує фарбу різних відтінків і ступеня насиченості.

Це моделює появу сходу сонця, прямих сонячних променів і сутінків, роблячи блакитні відтінки схожими на сонячне світло. Також Моне накладає різнокольорові мазки поруч, не змішуючи їх, що призводить до явища, званого одночасним колірним контрастом.

"Моне, малюючи 3D-сцени на двомірній поверхні, маніпулює нашим сприйняттям", – заявляють дослідники.

Тривимірний світ проектується на сітківку перевернутим зображенням. Після обробки цієї інформації мозок повертає картинку назад, щоб надати зображенню сенс.

Нагадаємо, як виглядав світ очима незвичайного художника Клода Моне.

Як повідомляв портал "Знай.uа", головна таємниця скандальної картини Курбе розкрита.

Також "Знай.uа" писав, скільки картин продав Ван Гог за життя.