Вченим вдалося реконструювати у форматі 3D череп доісторичної риби або дельфиноподібної рептилії. Істота померла 200 млн років тому і опустилося на дно моря. Кістки істоти виявили в полі одного з фермерів. Зараз місце, де знайшли скам'янілість, зветься графством Уорікшир у Великобританії. Про це повідомляє ВВС з посиланням на матеріал PeerJ.

Археологи відкопали череп 60 років тому, але тільки зараз оцінили їх значення для науки. Ідентифікували знахідку як рідкісного іхтіозавра - Protoichthyosaurus prostaxalis.

Вченим вдалося відтворити деталі, оскільки останки тварини добре збереглися і це дає унікальне уявлення про життя стародавнього іхтіозавра.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Дослідникам знадобилося 50 років для того, щоб вивчити і описати кістки черепа доісторичної риби. На сьогоднішній день череп відмінно зберігся в трьох вимірах і має кістки, які рідко зберігаються при археологічних розкопках.

Вчені Найджел Ларкін і Лаура Порро за допомогою комп'ютерної томографії отримали об'ємну цифрову модель кісток. Це дозволило їм відредагувати наявні кістки і їх положення, яке вони займали за життя тварини.

Дослідники відзначили, що комп'ютерна томогарфия дозволила їм не тільки реконструювати череп зовнішній вигляд тварини, але і отримати внутрішнє зображення кісток. На кістках виявилися довгі канали, які стримували судини і нерви.

"Комп'ютерна томографія дозволила нам побачити скам'янілості зсередини, і ми побачили довгі канали в кістках черепа, які спочатку стримували судини і нерви", - сказала палеонтолог Порро.

Нагадаємо, 10 древніх істот, які все ще існують. Ці види не розвиваються, а ніби застигають у своєму незмінному стані.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Єгипті, в некрополі Саккара під Каїром вчені виявили древні унікальні поховання. Археологи виявили десятки муміфікованих кішок, кобр і алігаторів, а також вперше в історії знайшли мумії жуків-скарабеїв.

Також "Знай.uа" писав, ці хвостаті приятелі з найдавніших часів допомагали людям полювати на мамонтів. Але з тих пір збереглися лише кілька видів найбільш рідкісних і найдавніших у світі порід. Їм буквально дивом вдалося вижити.