Піти на службу до ворога, боротися з пресою, спланувати масове вбивство, порушити клятву Гіппократа, застосувати бактеріологічну зброя — всі ці вчинки засуджуються в сучасному світі. А якщо це було скоєно заради боротьби з окупантами? Передає WAS.

У першій половині 20 століття Чехословаччина була однією з найбільш процвітаючих країн Європи, але ідилія була зруйнована Мюнхенським договором 1938 року. Французи і британці змусили республіку віддати Судетську область нацистам. Польща і Угорщина забрали ще трохи, і до 1939 року залишилася одна Словаччина.

СВІЙ СЕРЕД ЧУЖИХ

В 1939 року глава колись процвітаючої республіки опинився на посаді президента Протекторату Богемії і Моравії у складі Рейху.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Символічним прем'єр-міністром символічний президент призначив генерала Алоїса Еліаша, який був справжнім патріотом. Він сформував свою власну групу для передачі розвідданих антигітлерівської коаліції. Але Еліашу було все мало, і він вирішив застосувати проти загарбників... бактеріологічну зброя.

МЕРЗЕННА СІМКА

КОРОЛЬ ВЕЧІРОК

Алоїс Еліаш організував вечірку в Коловратском палаці Праги. Перед заходом директор інституту бактеріології приніс йому шприци, в одному з яких був тиф, у другому туберкульоз, а в третьому - ботулотоксин.

По дорозі Еліаш заїхав в булочну і взяв десяток бутербродів. Всі вони були начинені тифом і туберкульоз, тільки один був з повним шприцом ботулотоксину. Прем'єр-міністр особисто стежив, щоб кожен журналіст покуштував закусок.

Після заходу гості почали синхронно хворіти: відчували болі в шлунку, падали в непритомність і навіть в кому. За допомогу в розслідуванні інциденту пропонували автомобіль, але воно так і не зрушила з мертвої точки. З усіх відвідувачів світського рауту помер тільки шеф-редактор "Чеського слова", всі інші довго хворіли.

ВИПАДКОВА ЖЕРТВА "АНТРОПОЇДА"

У вересні 1941, після зміни влади в Богемії і Моравії, Алоїса Еліаша заарештувало гестапо. Його засудили до смерті.

Президент Гахі відклав вирок до кінця війни, але в травні 1942 британські розвідники в рамках операції "Антропоїд" вбили начальника Головного управління імперської безпеки Рейнхарда Гейдріха. У відповідь німці вбили 1300 підпільників і їх родичів, в тому числі і Еліаша.

Нагадаємо, як НЛО зазнав аварії в маленькому містечку Розуелл і став найбільшою таємницею ХХ століття.

Раніше Знай.ua повідомляв, за що Сагайдачний отримав унікальну зброю і про що розповідають написи на ній.

Також Знай.ua писав, як Піткерн став країною піратів.