Археологи з Польщі та США натрапили в Єгипті на 2300-річний форт, який захищав стародавній порт Береніс і був потрібен для перевезення слонів.

Захисну споруду було побудовано за часів правління династії Птолемеїв, нащадків одного з генералів Олександра Македонського, повідомляє Live Science.

На південній стороні північної оборонної стіни, на древньрму звалищі, археологи виявили теракотові статуетки, монети і шматок черепа слона.

Історичні записи свідчать, що Береніс був частиною ланцюжка портів, побудованих уздовж Червоного моря, щоб допомогти забезпечувати військовими слонами армії Птолемеїв.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

У 2014 році генетичне дослідження показало, що Птолемеї, ймовірно, імпортували своїх слонів з Еритреї в Східній Африці. Череп слона підтверджує це припущення.

"Подвійна лінія стін захищала західну частину фортеці, в той час як однієї лінії було достатньо для укріплень на сході і півночі. Квадратні башти були побудовані по кутах і в стратегічних місцях, де з'єднувалися ділянки стін", - зазначили археологи Марек Возняк і Джоанна Радковська.

Західна частина форту, що складається з подвійних стін, звернена всередину країни, що говорить про те, що захисники були особливо занепокоєні нападом з цього напрямку, впевнені представники Польського центру середземноморської археології у Варшавському університеті.

Найбільша і найбільш укріплена частина фортеці Береніс собою комплекс довжиною близько 160 метрів і шириною 80 метрів, який складається з трьох великих внутрішніх дворів і декількох пов'язаних з ними споруд, що утворюють замкнутий укріплений комплекс з майстерень і магазинів. Найбільш вражаючим аспектом фортеці є її архітектура, сказав Марек Возняк, який окремо наголосив в інтерв'ю, що "добре виконана монументальна архітектура, покрита і захищена пісками, воістину дивовижна".

У воротах фортеці археологи також виявили вирубаний в скелі колодязь і ряд стоків і басейнів, які збирали, зберігали і розподіляли як грунтові, так і дощові води. Два найбільших басейни, можливо, мали загальну місткість понад 17 000 літрів. Факт збору дощової води передбачає, що в Береніс був більш вологий клімат, ніж зараз.

Нагадаємо, колись найбільшим в Карпатах було озеро Шибене. У мережі показали старовинні знімки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у мережу злили казкові 100-літні знімки вулиць Києва.

Також "Знай.uа" писав, історію старовинних замків України, про яких мало хто знає.