Все почалося спекотного літа, коли вродливий юнак, обдарований поет-початківець приїхав до Києва. Друзі допомогли влаштуватися вчителем української мови та літератури.

У колишнього гімназиста не було житла, Максим сподівався заквартирувати у друга Івана Очкуренка. Про це пише газета Експрес.

Саме тоді доля втрутилася в життя. Івана вдома не було, двері Максимові відчинила його дружина Катерина й попросила зачекати у вітальні. Нудьгуючи, Максим сів за фортеп'яно в кутку кімнати.

Як заграв улюблену "Ой одна я, одна, та й у батенька була", до кімнати ввійшла Катерина й стиха заспівала. Саме в цей момент між ними проскочила іскра.

Популярні новини зараз
Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Рильський замешкав в земляка. Вчителював у Трудовій гімназії, а коли повертався додому, Катерина частувала його борщем. Жінка, старша на дев'ять років, опікувалася Максимом, наче рідним. Він грав на фортеп'яно, вона співала. Ці душевні надвечір'я зріднили їх. Вона закохалася до нестями у красеня Рильського, ерудита з витонченими манерами.

Спершу зраджений друг чинив закоханим усілякі перешкоди, не давав залишатися наодинці. Згодом шантажував сином: мовляв, забере в матері дитину.

Максимові та Катерині навіть довелося викрасти шестирічного Жоржа. Вони якийсь час переховувалися у її подруги. Там Рильський освідчився Катерині.

Кохана погодилася за однієї умови: він усиновить її сина. Максим погодився.

На той момент Іван Очкуренко уже змирився з тим, що сталося, і погодився на розлучення. Катерина і Максим побралися влітку 1926 року. У 1930-му в них народився син Богдан.

Закохані жили душа в душу. Дружина стала другом, порадником, першим читачем і першим критиком більшості поезій Рильського.

Про її кулінарну майстерність серед київських поетів-неокласиків ходили легенди. Ніхто не вмів зварити такий суп із дикої качки, як Катерина. А коронною стравою в домі поета був упольований заєць, запечений і нашпигований салом. Це майстерно описав у своєму оповіданні давній друг родини Остап Вишня.

До всього іншого, Катерина зуміла зберегти теплі стосунки з Очкуренком, який згодом знову одружився. Родини почали дружити сім’ями. Максим Тадейович не раз допомагав Очкуренкам фінансово.

Проте був у житті Рильського один епізод, коли він порушив подружню вірність.

Сталося це навесні 1943 року у Москві, де тоді жив поет. У Кремлівському палаці з'їздів до чергового свята "талановитим і заслуженим" вручали Сталінські премії. До нагороди був представлений Максим Рильський і молода вчена-хімік Валерія Познанська. Вони сиділи поряд у залі і швидко знайшли спільну мову. У них почався роман.

Про це не знав ніхто, крім найближчих родичів. Коли 13 травня Володимир Сосюра привіз Катерині Миколаївні від Максима "флакон духів і коробочку пудри", вона усе зрозуміла.

На своє виправдання Максим Тадейович надіслав ще й поетичні рядки: "На землі усяк буває, кінь і той ся спотикає..."

Син Богдан довго не міг простити батькові, вимагав, щоб той пішов із сім'ї. Тоді на захист Максима Тадейовича стала дружина. Вона наказала синові не судити батька. Сама ж ніколи не дорікнула чоловікові ні словом, на поглядом.

Рильський був безмежно вдячний Катерині, що пробачила його зраду. Життя повернуло у звичне русло, а непрохана пристрасть поета ("затремтіло серце кволе болем молодим") залишилася спогадом у циклі "Остання весна".

Нагадаємо, служба зовнішньої розвідки України розсекретила дані по справі Богдана Сташинського, спецагента, який убив Степана Бандеру.

Як повідомляв портал "Знай.uа" кожному письменникові потрібна муза. У багатьох цю роль виконували домашні вихованці, які дарували господарям натхнення, розраду і радість.

Також "Знай.uа" писав, чим гетьман Дорошенко не догодив Анжеліці.