Ми іноді і не замислюємося про те, звідки походить те чи інше слово. А навіть якщо такі питання виникають, знайти на них відповідь буває нелегко. Ці речі давно стали для нас звичними і буденними. І мало хто знає, що ім'я їм дали реальні особистості.

Ми розповімо про назви, що утворилися від імен і прізвищ реальних людей.

1.Сендвіч

Легенда свідчить, що граф Сендвіч Джон Монтегю обожнював карти. Завзятий гравець не хотів відволікатися від гри навіть заради обіду. Тому він і попросив кухаря укласти м'ясо між двома шматочками обсмаженого хліба - так він міг би їсти, не забруднивши руки і карти.

Популярні новини зараз
Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Інша легенда свідчить: граф Сендвіч придумав таку ситну і зручну закуску, коли напружено працював над підготовкою експедиції Кука. Сам мореплавець, до речі, дуже цінував його дружбу і допомогу. Доказ тому - Сендвічеві острови і острів Монтегю, які були відкриті і названі Куком під час його експедиції.

2. Шовінізм

Ніколя Шовен був солдатом Бонапартовской армії. Він щиро вірив у перемогу і готовий був на все заради неї. Благородні пориви відбивалися в пишномовних промовах, які Ніколя просто обожнював. З часом його прізвище стала основою поняття "шовінізм". Однак, зміст дещо трансформувався, і сьогодні це слово використовується для визначення ідеї переваги одного народу над іншими.

3. Пілатес

Джозеф Пілатес придумав і популяризував систему фізичних вправ, взявши за основу найкращі напрацювання західного і східного мистецтва побудови красивого тіла. Його прізвище дало назву новому напрямку в спорті.

4. Бойкот

Британець Чарльз Бойкот працював керуючим у одного землевласника в Ірландії, місті Мейо. Одного разу місцеві жителі влаштували страйк, вимагаючи справедливих податків і посильної орендної плати.

Спочатку Бойкот намагався залагодити конфлікт, але жителі ігнорували його: не віталися, не обслуговували в магазинах і навіть на церковних службах трималися осторонь. Чарльз покинув країну. Але його прізвище, завдяки пресі, встигло стати номінальним.

5. Саксофон

Адольф Сакс, музикант і композитор, одного разу вирішив модернізувати кларнет. Від представив своє творіння на виставці в 1841 році, заявивши, що винайдений ним інструмент називається мундштучний офіклеїд. Назву "саксофон" придумав друг винахідника, і вона прижилася.

6. Гуппі

Дослідник Роберт Джон Лечмер Гуппі в Тринідаді виявив строкату рибку, раніше невідому науці. Незабаром учений виступив з доповіддю перед членами Королівського товариства Великобританії. Він розповів про рибок, які не метають ікру, а народжують живих мальків. Але, лише коли він привіз в Англію декількох рибок, оскаржувати його спостереження перестали. А рибка отримала назву на честь дослідника.

7. Грог

Адмірал Едвард Вернон на прізвисько Старий Грог одного разу вирішив покінчити з пияцтвом. Він наказав розбавляти міцний алкоголь водою, підігрівати, додавати в нього лимон - для користі, і спеції - для смаку. Спочатку матроси чинили опір, але пізніше оцінили новий напій, який особливо хороший в холодну пору року.

8. Брайль

Назву він отримав від імені винахідника - французького педагога Луї Брайля. Шрифт Брайля призначений для того, щоб сліпі або слабозорі люди теж могли читати.

9. Дизель

У 1892 році Рудольф Дизель, німецький інженер, винайшов і запатентував новий вид двигуна.

10. Наполеон

Завершує нашу добірку легендарний Наполеон Бонапарт. Ім'ям цього імператора називали дуже смачний десерт, і алкогольні напої, зокрема, коньяк. До цих пір багато хто намагається зрозуміти, що пов'язує великого полководця і кондитерський виріб з листкового тіста з кремовою начинкою.

Нагадаємо, у рукавиць не тільки довга, але і дуже захоплююча історія, яка налічує багато тисяч років і торкнулася як єгипетських фараонів, так і європейських буржуа.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці дивовижні жіночі аксесуари, назавжди загублені у часі.

Також "Знай.uа" писав, хто і коли придумав каблук.