Гетьмани - теж люди, і ніщо людське їм не чуже. За дивним збігом обставин красива сирота і два її немолодих залицяльника передали Україну з рук Польщі прямо в російські лапи. Про це пише WAS.

В 1647-му сотник Богдан Хмельницький жив на хуторі Суботів біля Чигирина. Як козак він воював за Польщу проти Московського царства та Османської імперії. Він багато чого пережив, йому було вже 52 і по тим мірками він був глибоким дідом. Правда, жилося йому неспокійно і доводилося ворогувати з Даніелем Чаплинським, літнім чиновником, який хотів забрати у Хмельницького землю.

ПЕРШИЙ ШЛЮБ ГЕЛЕНИ — НАСИЛЬНИЙ

Одного разу Чаплинський приїжджає на хутір і помічає молоду, симпатичну няню. Її звуть Мотрона, вона сирота і живе з Хмельницьким, не вінчаючись. Колись вона приїхала доглядати за дітьми, але після смерті першої дружини Богдана зійшлася з ним.

Хмельницький їде, і Чаплинський робить "набіг" на його володіння. Поляки б'ють сина Богдана, забирають все майно і Мотрону. Даніель вінчається з нею і вона отримує ім'я Гелена.

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Хмельницький їде до Варшави до короля, щоб судиться, але отримує лише мізерну компенсацію.

ДРУГИЙ ШЛЮБ ГЕЛЕНИ — ПОЗАЗАКОННИЙ

Принижений Богдан з 15-річним сином Тимошем відправляється на Запорізьку Січ. Тут рядові козаки мріють про королівську зарплатню і про незалежність не думають.

Навесні поляки відправляють на них військо, але не можуть розібратися з командуванням. Вони раз за разом програють битви українцям Хмельницького і кримських татарам Тугай-бея.

Чаплинський тікає від Гелени і залишає її одну на хуторі. Для повторного шлюбу з нерозведеною католичкою Хмельницькому доводиться подарувати патріарху київському шістьох коней і 1000 золотих монет.

Сімейне життя не складається. Син Тиміш і козаки не люблять Гелену: вони впевнені, що вона зрадниця.

СМЕРТНА СТРАТА БЕЗ СУДУ І СЛІДСТВА

Готуючись до походу Хмельницький виявляє пропажу грошей і, вирушаючи на війну, наказує синові знайти винних.

19-річний Тиміш пише батькові, що Гелена завела роман з скарбником і вкрала гроші. Він не чекає відповіді і вішає мачуху: голу, на вїзді в хутір.

Хмельницький був настільки пригнічений смертю дружини від рук сина, що програв битву під Берестечком, а це стало початком кінця для України.

Нагадаємо, розвінчуємо головні міфи про султанський гарем.

Раніше Знай.ua повідомляв, чому в султанських євнухів була робота мрії.

ТАкож Знай.ua писав, якими були перші порнофільми.