Свинки, колишні дикі кабани, були одомашнені одні з перших. Причини цього – допитливість і всеїдність звірів, які постійно приходили до місць проживання людей у давні часи.

Як заявив доктор сільськогосподарських наук, головний науковий співробітник Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН України Валентин Рибалко в коментарі газеті Експрес, багато археологічні дослідження доводять, що свиня була одомашнена людиною після собаки приблизно 9000 років тому.

"Зробили це землеробські народи - насамперед на території сучасного Китаю і Малої Азії. Найдавніші залишки свині в Європі датуються п'ятим тисячоліттям до нашої ери. Відомо, що аристократія Стародавнього Риму використовувала свиней, як продукт харчування, і дуже цінувала його. На українській землі свинарство відомо з неоліту", - розповідає Валентин Рибалко.

Історія одомашнення свині сповнена цікавих моментів. До них можна віднести і безпосередньо перехід з лісу до домашнього життя, і зміна вигляду свинок, причому не тільки маси і форми тіл, але і морд, ніг і навіть вух. Також інтерес представляє життя свинок в різних країнах – ставлення до них в древніх цивілізаціях Єгипту, Греції, Риму.

Популярні новини зараз
Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

"До речі, спочатку українці тримали свинок на вулиці значно пізніше для них стали облаштовувати" купи "- спеціальні напіввідкриті приміщення, - додає етнографиня Стефанія Гвоздевич, - на дно в таких сараях стелили переважно солому. Ще клали хвою - вважалося, що вона захищає свиней від хвороб ".

Цінність свині в часи Київської Русі була величезна. Як і корова, свинка була годувальницею. За це її любили. Про те, що свині були майже членами сім'ї, свідчать численні прислів'я та приказки, що відображають звички свиней, їх поведінкові особливості.

Цікавий доведений факт: якщо одомашнених особин знову повернути в дику середу, то буквально через декілька поколінь до них повернутися всі потрібні для виживання особливості.

Нагадаємо, собаки з найдавніших часів допомагали людям полювати на мамонтів. Але з тих пір збереглися лише кілька видів найбільш рідкісних і найдавніших у світі порід. Їм буквально дивом вдалося вижити.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені з'ясували, що стародавні майя найбільше цінували сіль. Так вони у великих кількостях добували її і використовували не тільки в повсякденному раціоні, але і для консервації риби і м'яса.

Також "Знай.uа" писав, група археологів з Університету Флиндерса і Південно-Австралійського музею під час розкопок виявили останки невідомої стародавньої істоти. Незабаром у результаті численних досліджень з'ясувалося – був виявлений скелет сумчастого лева, який раніше не був вивчений.