Розкрито секрет, який турбував істориків 130 років. Стало відомо, що саме змусило художника Вінсента Віллема Ван Гога відрізати собі вухо 23 грудня 1888 року.

Про те, що невизнаний за життя голландський художник Вінсент Ван Гог (1853-1890) відрізав собі вухо, знає кожен другий школяр. А ось чому - може пояснити далеко не всякий дорослий.

У той же час історики до недавнього часу притримувались теорії, що Ван Гог вчинив таку наругу над собою після сварки з живописцем Полем Гогеном.

Після перепалки художник закрився у себе в кімнаті, взяв бритву, відрізав собі вухо, загорнув його в папір і відправив в публічний будинок в "подарунок" неповнолітній повії, яку регулярно "відвідували" обидва - Ван Гог і Гоген.

Наступного ранку Ван Гог був знайдений поліцейськими у себе в кімнаті непритомним посеред закривавлених простирадл. Про події попереднього дня художник нічого не пам'ятав. Ван Гогу поставили діагноз "гостра манія із загальним божевіллям", після чого помістили в госпіталь.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Ван Гог і Гоген
Ван Гог і Гоген

Однак, біограф, британський фахівець з Ван Гогу Мартін Бейлі висунув нову версію того, чому художник Вінсент Ван Гог відрізав собі вухо, повідомляє Huffington Post.

Як зазначається, Мартін Бейлі виявив документи, які підтверджують, що в цей нещасливий день художник отримав лист від брата.

Remote file

У своїй книзі "Південна студія: Ван Гог в Провансі" Бейлі стверджує, що художник відсік собі лезом вухо, коли дізнався, що його брат Тео заручився. Тео відправив брату листа, доклавши до нього 100 франків і повідомив, що наречена, яка раніше відмовила йому, дала, нарешті, свою згоду стати його дружиною.

Відносини братів були дуже близькими, крім того Тео забезпечував художника фінансово.

Бейлі знайшов докази того, що художник відрізав собі вухо відразу ж після того, як дізнався про заручини свого брата Тео. Вінсент боявся, що він може "втратити" Тео. Ван Гог побоювався, що брат більше не зможе надавати йому фінансову допомогу. Все це було поставлено під загрозу несподіваною появою нареченої.

Тому нема нічого дивного в тому, що Вінсент, який вже на той час боровся з психічними розладами, занепокоївся такою новиною.

"Це був страх, який натиснув на спусковий гачок і призвів до зриву. Страх бути покинутим як емоційно, так і фінансово", - вважає Бейлі.

Нагадаємо, Вінсент Ван Гог – один з найвідоміших, а нині найдорожчих художників. Незважаючи на те, що його картини коштують мільйони доларів, сам художник прожив життя у злиднях. Раніше ми писали про маловідомі факти з життя художника.

Як повідомляв портал Знай.ua, зруйновано найбільший міф про Ван Гога: скільки картин продав художник за життя.

Також Знай.ua писав про шедеври Ван Гога з дивовижною долею.