В інтернеті показали фотографії півострова Афон XIX століття.

На Афоні розташовувалося 20 великих монастирів, 700 скитів і окремих келій, повідомляють "Хроніки прекрасної епохи".

Стародавні афонські монастирі зберігають незліченні багатства: чудотворні ікони і мощі святих угодників Божих.

Популярні новини зараз
Українцям приготуватися до перевірок податкової: вже попередили Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Афон був своєрідною державою в державі, куди не допускалися жінки, а ченці користувалися значною свободою. Центром Афону була Карейская лавра. Іншими великими монастирями були Хіландар, Ксиропотам, Есфигмен, Ватопедський монастир, монастир святого Пантелеймона, Іверський монастир та багато інших", - йдеться в повідомленні.

За переказами, Сама Пресвята Богородиця проповідувала тут віру в Христа і отримала від Бога цю землю в Свій Уділ. Тому півострів називають Долею або Садом Пресвятої Богородиці.

Протягом багатьох століть ченці – люди, які пішли від мирської суєти заради спілкування з Богом – здійснюють тут безперестанні молитви.

І кожна людина, яка потрапляє сюди, відчуває величезну силу царюючої на цьому клаптику землі особливої благодатної атмосфери.

В VII столітті візантійський імператор Костянтин IV Погонат видав указ про те, що півострів віддається в повне розпорядження чернецтву, які до того часу жили тут в келіях і невеликих монастирях.

В 681 році в одній з печер оселився преподобний Петро – один із прославлених святогірських святих, який прожив на Афоні 53 роки.

У другій половині X століття після заснування святим Афанасієм Великої Лаври почався бурхливий розквіт святогірського чернецтва. До середини XI століття тут було засновано сто вісімдесят монастирів.

Згідно з переказами, у 422 році дочка Феодосія Великого царівна Плакидия відвідала Святу гору, але увійти в монастир Ватопед їй завадив голос, що йшов від ікони Божої Матері.

Заборона порушувалася під час турецького панування і в ході громадянської війни в Греції (1946-1949), коли жінки і діти рятувалися в лісах Святої Гори.

Зараз же за проникнення на територію Афону для жінок передбачена кримінальна відповідальність 8-12 місяців позбавлення волі.

Багато прочан помічали дивовижний факт: на Афоні час тече інакше: ченці та послушники за день встигають зробити безліч справ. До того як весь світ прокинеться, на Афоні відслужено до 300 Божественних літургій.

Служби в монастирях починаються опівночі. Коли світ спить, на Афоні безперервно, із століття в століття, моляться за весь світ.

Нагадаємо, колись найбільшим в Карпатах було озеро Шибене. У мережі показали старовинні знімки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у мережу злили казкові 100-літні знімки вулиць Києва.

Також "Знай.uа" писав, історію старовинних замків України, про яких мало хто знає.