У середу, 19 грудня, минає 112-та річниця від Дня народження чи не найнеоднозначнішої постаті радянського політикуму - Першого секретаря ЦК КПРС, українця за походженням Леоніда Ілліча Брежнєва.

Життєпис політика

Народився Леонід Брежнєв 1906 року в селі Кам'янському (нині — місто, Дніпропетровська область, Україна) у родині робітника-металурга.

1915 року був прийнятий у класичну гімназію м. Кам'янського, яку закінчив 1921 року. 1923 року вступив до Курського землевпорядного-меліоративного технікуму та вступив до лав комсомолу. 1927 року закінчив технікум і почав працювати землевпорядником у Кохановському районі Оршанського округу Білоруської РСР. 1928 року одружився з Вікторією Петрівною Денисовою, на рік молодшою, студенткою Курського медичного технікуму.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

Після роботи в Курській області та Білорусі його направлено на Урал (Свердловськ) на посаду завідувача районного земельного відділу. Брав участь у створенні колгоспів і розкуркуленні. 1931 року став кандидатом у члени ВКП(б) і перейшов на керівну роботу в окружне земельне управління, але через кілька місяців із невідомої причини покинув сільське господарство й повернувся до Кам'янського.

У роки Другої світової війни був військово-політичним працівником у чинній радянській армії.

З 30 серпня 1946 по листопад 1947 року перший секретар Запорізького (призначений за рекомендацією Микити Хрущова), а потім Дніпропетровського (до 1950 року) обкомів партії.

На посаді Першого та Генерального Секретаря ЦК КПРС

1964 року після усунення від влади Микити Хрущова обраний Першим секретарем ЦК КПРС.

22 січня 1969 року під час урочистої зустрічі екіпажів космічних кораблів "Союз-4" і "Союз-5" на Брежнєва скоїли невдалий замах: молодший лейтенант Радянської Армії Віктор Ільїн, переодягнений у чужу міліцейську форму, потрапив до Боровицьких воріт під виглядом охоронця і відкрив вогонь з двох пістолетів по машині, в якій, як він припускав, мав їхати генеральний секретар. Насправді, у цій машині знаходилися космонавти Леонов, Ніколаєв, Терешкова і Береговий.

12 грудня 1979 року Брежнєв і його найближчі соратники прийняли рішення про здійснення державного перевороту в Афганістані та про введення радянських військ в цю країну, що стало початком багаторічної участі СРСР у внутрішньоафганському конфлікті.

Леонід Брежнєв помер 10 листопада 1982 року на державній дачі "Заріччя-6".Похований на Красній площі Москви біля Кремлівської стіни.

Нагадаємо, радянський сценарист Олексій Каплер прожив насичене життя: він служив у партизанському загоні і працював у оточеному Сталінграді.

Раніше Знай.uа писав про те, що головним планом Гітлера було створення чистокровних людей. Адольф Гітлер був одержимий проблемою створення надлюдини.

Також Знай.uа повідомляв, що історія зради і кохання в сім'ї Володимира Сосюри може стати відмінним сценарієм для голлівудського фільму.