Нещодавно геологам вдалося з допомогою радарних знімків острова Ява знайти загадкову давню піраміду в глибині лісів. Дослідники розповіли про знахідку на зустрічі Американського геологічного союзу.

"У минулому, ми вважали, що на цьому пагорбі просто перебувала якась споруда. Виявилося, вона простягається далеко вниз, складається з декількох шарів і займає фактично весь його обсяг", - сказала Анданг Бахтіар, геолог із нафтової компанії Maurel & Prom.

Варто відзначити, що незважаючи на величезні розміри, піраміди, особливо споруди майя, залишалися невідомими до цього часу. А зараз вчені можуть вивчати колишні території стародавніх цивілізацій за допомогою супутників, радарів і систем дистанційного зондування Землі.

Бахтіар та її колеги випадково виявили найбільшу стародавню рукотворну піраміду в історії, вивчаючи схили гори Паданг у західній частині острова Ява. Відзначається, що археологи ще два століття тому виявили своєрідний "курган" — Гунунг Паданг, — покритий безліччю кам'яних блоків.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Уточнимо, що всі околиці цієї гори, загальна площа яких становить близько 15 гектарів, виявилися частиною однієї рукотворної структури, частково засипаної ґрунтом і зарослої лісом. Її висота становить 30 метрів, вона складається з трьох частин, побудованих у жерлі згаслого вулкана в різний час.

Перший і найбільший шар піраміди викладено з блоків, перемішаних з піском. Його було побудовано, за радіовуглецевому аналізу, близько 15-28 тисяч років тому. Два наступних рівня були споруджені поверх першого шару істотно пізніше — близько 8,3-3,5 тисячі років тому. За цей час товстий шар грунту і рослинності покрив їх. Тому піраміда була невидимою для туристів і навіть досвідчених археологів.

Що цікаво, радарні знімки вказують на існування порожнин всередині піраміди — це може говорити про наявність потаємних кімнат або частково завалених приміщень всередині пагорба. Як стверджують археологи, це доводить, що знайдена піраміда була храмом.

Нагадаємо, що на півдні Єгипту виявили рекордно величезне кладовище. На цьому місці поховано близько 50 сучасників Тутанхамона та інших фараонів 18 династії, на яку припадає пік могутності Єгипту і початок його занепаду.

Як повідомляв портал Знай.uа, на узбережжі Аргентини сім'я натрапила на останки гігантського лінивця, що жив на Землі 700 тисяч років тому. Вони відвезли скам'янілості в міський музей та показали на карті місце їх виявлення.

Також портал Знай.uа писав, що група археологів з Університету Фліндерса і Південно-Австралійського музею під час розкопок виявили рештки невідомої стародавньої істоти. Пізніше з'ясувалося, що це скелет сумчастого лева.