Знаменита на весь світ зачіска "ірокез" — це зовсім не новомодна тенденція, а традиція, що зародилася ще декілька століть тому на берегах Великих Американських озер.

Ірокези (Iroquois)– це ціла група індіанських племен, загальною чисельністю близько 130 тисяч чоловік, що проживає на території канадської провінції Онтаріо і американських штатів Оклахома та Нью-Йорк.

Французи з початку XVI століття дали таку назву п'яти індіанським племенам: сенека, кайюга, онондага, онейда і магавк. За деякими даними до ирокезів також відносять тускарора.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Основою назви "ірокези" стало алгонкінське слово "іроку", яке означало "справжні гадюки". Їм позначали ці племена алгонкіни річки Св. Лаврентія, що страждали від постійних набігів ірокезських загонів.

Самі ірокези називали себе ходеносауні (Ho-de-no-sau-nee), що означає "народ довгого будинку".

Ірокези жили в овачірах – дуже великих будинках, в яких, як правило, містився весь рід на чолі зі старійшиною-сахемом. Основними заняттями індіанців були вирощування кукурудзи, рибальство і полювання.

Європейці вперше зустрілися з войовничими ірокезами в XVI столітті, коли ті вели довгу і кровопролитну війну з сусіднім племенем гуроном.

В історії ірокезів важливою датою став 1570 рік, коли була утворена Ліга Ходенасауні, що об'єднала в собі розрізнені племена.

Вже в XVII столітті племена мали розвинуті торгові відносини з голландськими купцями, які масово скуповували боброві шкурки. А після постачали ірокезів вогнепальною зброєю. Так почалися кровопролитні "боброві" війни, в яких ірокези швидко завойовували нові території, незважаючи на свою нечисленність.

У 1664 році провінція Новий Амстердам, яка служила ирокезам головною базою, перейшла в руки англійців, які ще більше зміцнили торговельні відносини з індіанцями. Тут ірокези виступали в ролі агентів-перекупників, які купували майже задарма хутра у підкорених племен і віддавали англійцям за високою ціною.

Зазначимо, ірокези зіграли важливу роль у вигнанні з французів з північноамериканських земель і фактично подарували Англії тотальну перевагу над іншими європейськими колонізаторами.

Після Американської революції, ірокези, що прийняли сторону англійців, були розгромлені і переселені в спеціальні резервації, в яких живуть і сьогодні. Вони часто згадувалися в романах Джеймса Фенімора Купера, який свідомо проамериканську позицію, як "нечестиві і підступні люди".

Незважаючи на поширену думку, що ірокези носили шокуючі зачіски, більшість індіанців брилось налисо і залишали тільки так зване "скальпове пасмо". Войовничий вигляд ірокези робили тільки під час церемоній і родових свят і лише одиниці постійно ставили собі знаменитий ірокез".

Нагадаємо, в Анголі досі живе безліч різновидів банту, і у кожного племені – свої особливості.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці найдавніші племена нашої планети живуть поза цивілізацією, вони відмовилися від контакту із зовнішнім світом.

Також "Знай.uа" писав, як останні чистокровні арії оберігають традиції та культуру.