Стало відомо, що нещодавно британські археологи виявили на дні Чорного моря найдавніше неушкоджене судно у світі. Варто відзначити, що 23-метровий корабель пролежав на морському дні майже дві з половиною тисячі років. Про це повідомляє газета The Guardian.

Так, корабрь було знайдено на глибині близько двох кілометрів. Примітно, що рулі, щогли і лави для веслярів зберегли свій початковий вигляд завдяки низькій концентрації кисню на цій глибині.

"Це (судно – ред.) змінить наші уявлення про кораблебудування і мореплавство у стародавньому світі", — впевнений професор Джон Адамс, провідний дослідник команди.

За даними MAP (Black Sea Maritime Archeology Project), 23-метрове судно належить до класичної епохи. Схожий корабель можна побачити на давньогрецькій вазі Siren Vase, яка датується тим же періодом і зберігається в Британському музеї. На зображенні Одіссей, який прикував себе до щогли, щоб врятуватися від пісні сирен.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Вчені розповіли, що піднімати судно на поверхню не планують. Однак маленьгий фрагмент вони все ж витягнули для проведення радіовуглецевого аналізу. Крім того, дослідження показало, що припущення вчених щодо віку знахідки вірне – судно перебувало на дні моря понад 2400 років.

Нагадаємо, що в печері Тюнель Велькі на Краковсько-Ченстоховській було знайдено тіло маленької дитини, померлої пару сотень років тому. Поруч було також виявлено інші людські кістки, яким було більше 4500 років.

Як повідомляв портал Знай.uа, дослідники проводили експедицію в штаті Юкатан на південному сході Мексики виявили Церемоніальний центр давніх майя. Вік центру ймовірно, становить не менше 2,3 тисяч років.

Також портал Знай.uа писав, що ще з 1991 року Борщівський музей веде дослідження трипільської культури. Нещодавно українські вчені, під час досліджень печери Вертеба виявили незвичайні ями. Передбачається, що вони використовувалися для ритуалів.