Буквально днями археологи розкопали в британському Йоркширі, недалеко від міста Поклінгтон старовинні похоронення Залізного століття – приблизно 3 століття до нашої ери. В них спочивали останки знатних людей того часу.

Примітний той факт, що чоловік (воїн) у віці 17-25 років помер своєю смертю, однак уже після смерті його тіло було проткнуто дев'ятьма списами: чотири з них із кістяними наконечниками, а п'ять – з залізними. Про це повідомляє видання The Independent.

Крім того, дослідники виявили невелику вм'ятину, яку, мабуть, йому зробили дерев'яним молотком посмертно.

На думку вчених, причин могло бути кілька. Або списи встромили в тіло після смерті для того, щоб у померлого своєю смертю воїна була подоба смерті «у бою». Або його боялися навіть після смерті і вважали, що він «вампір». Чоловіка могли покласти в землю живим, а потім ритуально вбити, що іноді траплялося в Залізному столітті.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Друге дивне поховання, знайдене неподалік від цього, належало високопоставленій персоні – чоловікові 60-70 років. У його могилі фахівці виявили цінну бронзову брошку, а сам він був похований у колісниці з поні. Як стверджують вчені, тварин могли закопати разом із померлим ще живими – засипати землею так, щоб вони як би «везли» колісницю.

Нагадаємо, що в печері Тюнель Велькі на Краковсько-Ченстоховській було знайдено тіло маленької дитини, померлої пару сотень років тому. Поруч було також виявлено інші людські кістки, яким було більше 4500 років.

Як повідомляв портал Знай.uа, дослідники проводили експедицію в штаті Юкатан на південному сході Мексики виявили Церемоніальний центр давніх майя. Вік центру, ймовірно, становить не менше 2,3 тисяч років.

Також портал Знай.uа писав, що ще з 1991 року Борщівський музей веде дослідження трипільської культури. Нещодавно українські вчені, під час досліджень печери Вертеба виявили незвичайні ями. Передбачається, що вони використовувалися для ритуалів.