Буквально нещодавно археологи розкопали в Мексиці одні із найдавніших відомих поховань майя. Так, знайдено останки трьох людей у печері Пуїл штату Табаско на півдні країни.

В результаті дослідження з'ясувалося, що вік одного з черепів становить сім тисяч років – тоді люди тільки перейшли від кочівницького до осілого способу життя. При цьому двом іншим скелетам було близько чотири тисячі років.

Варто відзначити, що у всіх цих стародавніх людей була дивна витягнута форма черепа – це відразу привернуло увагу вчених. Як відомо, у корінного населення Америки довгаста голова вважалася вищою формою краси і показником високого статусу в суспільстві. Примітно, що в деяких випадках черепа немовлят спеціально деформували, щоб додати їм потрібного вигляду.

За словами дослідників, стародавні майя іноді використовували печери, але ця, швидше за все, призначалася не для житла, а для жертвопринесень і для поховань. Вчені припустили, що знайдені рештки спеціально помістили в неї.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Варто відзначити, що цивілізація майя була найбільш розвиненою в Мезоамериці – її представники добре знали математику і астрономію, споруджували кам'яні будівлі, освоїли землеробство. Але вона прийшла в занепад ще до появи європейців.

Нагадаємо, що в печері Тюнель Велькі на Краковсько-Ченстоховській було знайдено тіло маленького дитини, померлої пару сотень років тому. Поруч було також виявлено інші людські кістки, яким було більше 4500 років.

Як повідомляв портал Знай.uа, дослідники проводили експедицію в штаті Юкатан на південному сході Мексики виявили Церемоніальний центр давніх майя. Вік центру ймовірно, становить не менше 2,3 тисяч років.

Також портал Знай.uа писав, що ще з 1991 року Борщівський музей веде дослідження трипільської культури. Нещодавно українські вчені, під час досліджень печери Вертеба виявили незвичайні ями. Передбачається, що вони використовувалися для ритуалів.