Дата народження Парацельса достовірно не відома. Він стверджував, що винайшов еліксир життя, але не дотягнув і до п'ятдесяти років.

У суспільній свідомості Парацельс постає як лікар-новатор, який трохи не першим став покладатися в лікуванні і діагностиці на досвід, а не на схоластику і авторитети древніх. Головне — він вважається засновником сучасної фармакології. Його ім'я стоїть в одному ряду з Гіппократом Авіценою Галеном та іншими великими лікарями минулого.

При народженні батько дав йому ім'я Теофраст (богоречивий). Учні іронічно прозвали його Какофрастом (п'яниця). Повністю його законне ім'я звучало так - Філіп Ауреол Теофраст Бомбаст фон Гогенгейм.

Стати вченим Теофрасту так і не вдалося.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Йому було набагато цікавіше спілкуватися з знахарками і місцевими повитухами, ніж слухати лекції професорів. Адже перші володіли цими знаннями і практичними навичками, а другі намагалися навчити студента латині, перш ніж переходити до медицини.

Покинувши університет, він вважав, що і так знає побільше своїх викладачів, і з задоволенням відправився на пошуки кращого життя, назвавшись для більшого ефекту Парацельсом.

Відсутність вчених ступенів зовсім не завадила Парацельсу займатися улюбленою справою – хворі досить швидко зметикували, що не так вже важливо, каже лікар на латині, якщо його приписи допомагають стати на ноги. Парацельс їздив по Європі.

Розбагатіти за цей час так і не вдалося, але зате отримані знання виявилися безцінними. Саме тоді Парацельс задумався про те, що ліки зовсім не повинні бути неодмінно натуральними. Ймовірно, лікувальними властивостями володіють і деякі хімічні елементи.

Хворі, яких він лікував, швидко йшли на поправку, а після того, як лікареві вдалося врятувати від ампутації ноги місцевого багатія, він став по-справжньому знаменитим.

Вдячний пацієнт допоміг Парацельсу зайняти посаду головного міського лікаря і влаштував його в Базельський університет, читати лекції. Так само швидко, як популярність серед хворих, Парацельс завоював неприязнь своїх колег. Особливо сильно на нього ополчилися аптекарі.

Парацельс називав приготовані ними зілля не інакше як "смердючі мікстури", і, головне, взяв під контроль ціни на ліки і контакти аптекарів з лікарями. Лікарі виписували хворим ліки, а аптекарі – продавали їх за завищеною ціною, ділячись прибутками з ескулапами.

До пори до часу непопулярні в медичному середовищі реформи сходили Парацельсу з рук, але після спалення праць стародавніх цілителів прямо у дворі університету лікар-новатор був вигнаний з Базеля.

Медична громадськість знову озброїлася проти Парацельса, після того як той висміяв широко поширений тоді метод лікування ран – ескулапи прикладали до ушкоджених тканин кульки, зроблені з екзотичного бакаутового дерева, яке спеціально привозили з далеких країн на замовлення медиків.

Сам метод Парацельс обізвав марним, заявивши, що прикладати до рани деревинки – все одно що мазати хворе місце вершковим маслом, а лікарів, які користувалися цим способом, Теофраст охрестив "пробковими дубами". Після цього праці Парацельса опинилися під забороною.

В 1541 році Парацельс помер у Зальцбурзі. Говорили, що знаменитого лікаря отруїв хтось із колег, подейкували, ніби він отруївся сам, вирішивши випробувати на собі якесь із зілль. Найпрактичніші вважали, що здоров'я Парацельса просто було підірвано нескінченними поневіряннями, і отрута тут ні до чого.

Нагадаємо, який Калігула був насправді.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці шалені поради зруйнували щастя не однієї майбутньої мами. 7 диких порад для вагітних, від яких кров холоне в жилах.

Також "Знай.uа" писав, стародавні греки лікували жінок.