Один з найпопулярніших напоїв у світі, без сумніву, чай. Але багато його поціновувачів забувають про величезне різноманіття сортів і способів приготування.

Ці види чаю сподобаються не кожному, але безумовно заслуговують на увагу.

Лапсанг сушонг

Прославлений "дегтярний", або "копчений", червоний чай лапсанг сушонг родом з Південного Китаю. Він відомий з 1610, полюбився багатьом гурманам завдяки своєму червоно-бурому кольором і незвичайного аромату, в якому відчуваються кориця, смола, дим і запах копченостей.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Цей сорт чаю був улюбленим у британського прем'єра Вінстона Черчілля, а королівська родина до дотепер замовляє його з Китаю.

Панда постаралася

Ферма Яань, розташована на високогір'ї, є унікальною - тільки для вирощування чаю в якості органічного добрива використовують послід панд. Як стверджується, це додає панда-чаю незвичайний смак і корисні властивості. Одна чашка напою, уточнює Reuters, обходиться приблизно в 200 доларів.

Китайський бізнесмен на прізвище Янші зважився на експеримент у 2012 році

Таке добриво вважається надзвичайно багатим поживними речовинами, оскільки тварини харчуються бамбуком, але засвоюють лише 30% містяться в рослині корисних речовин. У чаю насичений смак з горіховими нотками.

"Калмыкщай"

Навколо джомби, домби, монгольського чаю — це інші назви калмицького чаю, існує чимало легенд. Його батьківщиною вважають Китай і Тибет, потім він став відомий монгольським кочівникам, а вже звідти перекочував на територію Русі.

Користь чаю описує калмицька легенда, згідно з якою напій зцілив Цзонхаву — релігійного діяча. Лікар порекомендував йому приймати "божественний" напій щодня натщесерце: через 7 днів реформатор зцілився і наказав готувати віруючим такий же чай, названий згодом калмиками джомба.

При приготуванні в нього додають молоко, масло, сіль, спеції, а іноді і кінський щавель.

Банштай цай

Жирний наваристий монгольський чай з пельменями. Насправді він більше схожий на молочний суп, один з інгредієнтів якого зелений чай суутэй цай.

За рецептом, спочатку потрібно зліпити монгольські пельмені з бараниною банши. Після цього в каструлю кладуть масло, борошно, рис і заливають молочний чай, який нагадує "калмикщай". Потім додають банши. Блюдо - одночасно їжа і питво, розливають по великим мисках.

Трохи часнику

Чай з часнику пили ще в Стародавній Греції. Він зміцнює імунітет, корисний для серця і допомагає боротися з застудою. Для його приготування знадобляться три склянки води, три зубчики часнику, півсклянки меду і півсклянки свіжого лимонного соку.

Незважаючи на своєрідний смак, напій наповнює енергією і допомагає схуднути.

Гэммайтя

Цей японський зелений чай з обсмаженим коричневим рисом з'явився в XV столітті. За легендою, недбайливий слуга самурая не встежив за чайним листям, через що вони змішалися з зернами рису. Пан так на нього розгнівався, наказав обезголовити слугу. Коли ж самурай спробував отриманий чай, то розкаявся у своєму рішенні, так як напій мав приємний смак.

Нагадаємо, як напій з Азії змінив життя європейців.

Як повідомляв портал "Знай.uа", деякі продукти наших предків ми вирощуємо і вживаємо досі. Їх історія нараховує десятки тисяч років.

Також "Знай.uа" писав, коли люди почали використовувати одну з найдорожчих прянощів у світі.