Під час розкопок у древній гавані Кесарії археологи з Управління старожитностей Ізраїлю під керівництвом Пітера Гендельмана (Peter Gendelman) і Мохаммеда Хатара (Mohammed Hatar) виявили бронзовий горщик з 24 золотими монетами і золотою сережкою.

Скарб було заховано між двома каменями в середньовічній ямі для відведення ґрунтових вод глибиною близько 1,5 метрів. Про це повідомляє «Хвиля», посилаючись на BBC.

Відзначимо, що серед монет були ті, що викарбувані у Візантійській імперії та вкрай рідко опинялися за кордонами держави. На думку вчених, закопав скарб житель міста, убитий під час вторгнення хрестоносців у 1101 році. Під час штурму Кесарії 17 травня 1101 року, коли багато її жителів були вбиті або взяті в полон, скарб загубився.

Примітно, що при детальному розгляді 18 монет виявилися фатімідськими динарами, викарбуваними з 24-каратного золота. Решта шість монет з 22-каратного золота були зроблені у Візантійській імперії: п'ять — під час правління імператора Михайла VII Дуки (1071-1078) і одна — при імператорі Романі III (1028-1034).

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Експерт з середньовічних монет доктор Роберт Кул (Robert Kool) з Управління стародавностей Ізраїлю переконаний, що золоті візантійські монети — надзвичайно рідкісна знахідка. Вся справа в тому, що їх не було за межами імперії, тому, швидше за все, чоловік, який заховав скарб, походив з багатої мусульманської сім'ї і був купцем у Константинополі. Цікавий факт: одна або дві такі монети дорівнювали річному доходу місцевого фермера.

Нагадаємо, що у Хойя-де-Серен на початку листопада археологи вперше знайшли людський скелет. Це місце також відомо, як "маяйські Помпеї", село, яке приблизно 1400 років тому погребло під шаром попелу під час виверження вулкану.

Як повідомляв портал Знай.uа, американські вчені виявили на супутникових знімках Google Earth сліди затонулого стародавнього міста недалеко від Лос-Анджелеса.

Також портал Знай.uа писав, що в руїнах синагоги V століття на півночі Ізраїлю, дослідники виявили мозаїки з зображенням біблійних сюжетів.